Helsingin poliisin väitteille tukea tutkijalta: "Joukkoahdistelu on uusi ilmiö"

2:27

Helsingin poliisin väitteet ulkomaalaisten tekemästä ahdistelusta saavat tukea poliisiammattikorkeakoulun tutkijalta. Pirjo Jukaraisen mukaan naisten ahdistelu isolla joukolla on uusi ilmiö.

Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Pirjo Jukarainen uskoo, että Helsingin poliisilla on hyvä kokonaiskuva ulkomaalaisten tekemästä ahdistelusta. Seksuaalinen häirintä näyttää olleen aiempaa aggressiivisempaa ja fyysisempää.  

Häirintä sinänsä ei ole uutta. Esimerkiksi vuonna 2012 tehdyn tasa-arvobarometrin mukaan seksuaalista ahdistelua oli kokenut joka toinen alle 35-vuotias nainen ja joka viides mies. Usein kyse on ollut esimerkiksi huutelusta tai kaksimielisistä vitseistä. 

– Kohutuissa tapauksissa on varmaan se pelottavaa, että niissä on ollut isommalla joukolla fyysistä kiinnipitämistä ja liikkumisen estämistä, mikä tähän asti on ollut ehkä epätavallista tässä laajuudessa.  

Jukaraisen mukaan vastaavasta ahdistelusta on tullut havaintoja muualtakin Suomessa. Siellä asialla ovat kuitenkin olleet pienemmät ryhmät. 

– Ymmärrän pelkoa, minkä se synnyttää. Ikävää tietysti on, että se synnyttää ulkomaalaisvastaisuutta. 

Jukarainen korostaa, että ahdistelu ei ole uhrin syytä. Silti esimerkiksi kouluissa olisi hyvä opettaa itsesuojelua ja oman koskemattomuuden kunnioittamista. 

Suurimmat ongelmat alkusyksyllä 

Suunnittelija Hannu Niemi Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista kertoo, että tilastojen perusteella on vaikea arvioida väitteitä uudesta seksuaalirikosilmiöstä. Kyse voi olla myös väliaikaisesta ilmiöstä. Seksuaalinen ahdistelu tuli rikokseksi vasta vuoden 2014 kesäkuussa. 

Ulkomaalaisten tekemistä aggressiivisista lähestymisyrityksistä on kertonut ainakin Aseman lapset -järjestö. Hankepäällikkö Heikki Turkka sanoo, että ilmiö on jo vähän mennyt ohi. 

Suurimmat ongelmat olivat alkusyksyllä Helsingin Kansalaistorilla, jossa olleiden nuorten joukkoon pölähti kerralla kymmeniä turvapaikanhakijoita. Sekä poliisi että järjestö reagoivat asiaan. Järjestön havaitsema häirintä oli lähinnä huutelua.  

– Eiväthän ne räikeät tapaukset tietenkään näy silloin, kun on turvallisia aikuisia paikalla, Turkka huomauttaa. 

Alun jälkeen ulkomaalaiset ovat liikkuneet pienempinä ryhminä. Viime aikoina on havaittu esimerkiksi viheltelyä vastakkaisen sukupuolen perään.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja