Sähköpotkulaudalla kaahailleet pojat läpsivät naisia takapuolelle Helsingissä – uhriksi joutuvia pyydetään ilmoittamaan poliisille

9:43
MTV Uutiset käsitteli sitä, miksi seksuaalisesta häirinnästä yhä vaietaan.

Helsingissä kulkee kaksi tai useampi nuorta, jotka sähköpotkulaudalla ajaen lyövät kohtaamiaan naisia takapuoleen.

MTV Uutisten toimittaja Valpuri Haapalalla on omakohtainen kokemus kahden viikon takaa hänen ollessaan kävelyllä Hesperianpuiston viertä Töölönlahdella. Kesken kävelyn joku iski häntä takapuoleen. Hän ehti jo luulla jonkin linnun törmänneen, kunnes huomasi häiriköt.

– Jalkakäytävällä viiletti ohi sähköpotkulauta, jonka päällä oli kaksi poikaa. Toinen löi myös mun edessä kävellyttä naista pyllylle, Haapala kuvailee.

Hän huusi poikien perään, mutta nämä ajoivat pois paikalta. Kovasta vauhdista tehty lyönti teki Haapalan mukaan kipeää.

"Miten tällaista voi vieläkin tapahtua?"

Kun hän kertoi kokemuksestaan myöhemmin sosiaalisessa, kertoi eräs hänen tuttunsa vastaavasta takapuolelle läpsäisystä parin viikon takaa.

– Kyllä pisti pään kiehumaan, että miten tällaista voi vieläkin tapahtua keskellä kirkasta päivää ja kaupunkia, Haapala toteaa.

Hän ei lopulta pidä tapahtunutta poikkeuksellisena.

– Moni nainen joutuu läiskittäväksi, ja yleensä pojat tai miehet ovat niin raukkamaisia, että tekevät näin juuri sellaisissa tilanteissa, joissa eivät voi jäädä kiinni esimerkiksi ohi pyöräillessä, väentungoksessa tai baarissa.

Hän toivoisikin kodeissa, kouluissa ja julkisuudessa muistutettavan jokaisen oikeudesta omaan vartaloonsa ja koskemattomuuteensa. Erilainen häiriköinti on hänen mukaansa yleistä ja joskus se valitettavasti pyritään ohittamaan huumorina.

– Ei naurulla, vitsailulla ja naisten tunteiden sivuuttamisella puututa häirinnän kulttuuriin, hän toteaa.

Poliisilla yksi rikosilmoitus

Poliisista kerrotaan, että ilmiö ei ole sillä täysin tuntematon. Poliisin järjestelmistä löytyi MTV Uutisten kuvauksen perusteella yksi tapaus, josta oli tehty poliisille ilmoitus huhtikuun puolivälissä.

– Jos olette saaneet useammilta mahdollisilta asianomistajilta ilmoituksia asiasta, heitä on syytä ohjeistaa tekemään rikosilmoitus, jos eivät ole jo tehneet, Helsingin poliisilaitoksen viestinnästä kerrotaan MTV Uutisille.

Sähköisen rikosilmoituksen päivittymisessä järjestelmään voi kestää muutama päivä.

Haapala on tyytyväinen, jos virkavalta puuttuu toimintaan, jos ihmiset siitä ilmoittavat. Hän oli itse ollut epäluuloinen siitä, saadaanko häiriköitä kiinni, mutta aikoo nyt tehdä rikosilmoituksen.

Vastaavasta useita havaintoja

Helsingin Sanomat uutisoi vastaavasta tapahtumasta sosiaalisessa mediassa kertoneesta naisesta. Nainen kertoi, että hän joutui läpsinnän kohteeksi sunnuntaina kahdesti. Hän todisti myös toisen naisen läpsäisyä.

Hänenkin havaintonsa mukaan kyseessä olivat mahdollisesti alaikäiset pojat. Paikalle kutsuttiin Helsingin Sanomien mukaan poliisi, joka ei tavoittanut läpsijöitä, mutta toivoo näistä havaintoja. Myös tässä tapauksessa sosiaalisesta mediasta löytyi useita kohtalotovereita lyöjien uhreista.

6:27
Lähes puolet suomalaisista tytöistä on kokenut sosiaalisessa mediassa häirintää. Tällaista se on pahimmillaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja