Järjestö ihmeissään suomalaispoliisin kommenteista brittilehdelle – "Kuinka te kehtaatte?"

Naisasialiitto Unioni kritisoi kovasanaisesti Helsingin poliisilaitoksen apulaispäällikön kommentteja The Telegraph -lehdelle.

Brittilehti The Telegraph uutisoi eilen Helsingin poliisin tiedotteesta, jonka mukaan rautatieasemalle uudenvuodenyönä kokoontuneilla turvapaikanhakijoilla oli Kölnin tapauksen kaltaisia suunnitelmia. Kölnissä noin tuhat miestä kopeloi ja häiriköi naisia seksuaalisesti uudenvuodenyönä.

Brittilehti haastatteli jutussaan Helsingin poliisilaitoksen apulaispäällikköä Ilkka Koskimäkeä.

Koskimäki antaa haastettelussa ymmärtää, että seksuaalinen häirintä ja ulkona tapahtuvat raiskaukset olisivat Suomessa uusia ilmiötä, jotka rantautuivat Suomeen vasta viime vuonna tulleiden turvapaikanhakijoiden myötä. 

1890-luvulla perustettu feministinen kansalaisjärjestö Naisasianliitto Unioni kommentoi Koskimäen lausuntoa Facebook-sivuillaan.

– Seksuaalista häirintää keskimäärin 5-vuotiaasta asti kokeneen suomalaisen naisen, ja toki myös poliisin omien tilastojen ja uhritutkimusten näkökulmasta väite on pöyristyttävä. Meillä onkin poliisille vain yksi kysymys: kuinka te kehtaatte? 

– Haluamme lopun tälle jo kuukausia jatkuneelle ylipuhumiselle ja ulkoamäärittelylle ja miljoonien Suomessa asuvien keskenään erilaisten naisten kokemien vakavien ongelmien välineellistämiselle, järjestö sanoo.

Puheenjohtaja: Poliisin tiedottamiseen tiukka linja

Naisasialiitto Unioni puheenjohtaja Katju Aro sanoo STT:lle, että poliisin tulisi korjata lausuntoaan. Hänen mukaansa Koskimäki on lisäksi faktana toistanut, että häirintä uutenavuotena Helsingissä olisi ollut suunniteltua, vaikka Krp on sanonut, ettei näyttöä laajamittaisesta suunnitelmallisuudesta ole. Aro painottaa, että poliisin lausuntojen on pohjauduttava oikeaan tietoon.

– Silti tässä yhä luodaan mielikuvaa, että on ollut suunniteltua toimintaa ja massahäirintää ja että se vaikuttaa samalta kuin Kölnissä. Tosiasiassa on tullut kolme ilmoitusta, jotka ovat tapahtuneet muualla kuin asematunnelissa ja näyttöä siitä, että se olisi ollut suunniteltua, ei ole vahvistettu, Aro sanoo STT:lle.

"Naisten ääni ei kuulu"

Lukuisat suomalaisnaiset kertovat parhaillaan Twitterissä omista häirintäkokemuksistaan osoittaakseen, kuinka yleinen ja pitkään jatkunut ongelma naisten ja tyttöjen seksuaalinen häirintä Suomessa on.

Naisasialiitto Unionin mukaan seksuaalisen häirinnän uhreiksi joutuneiden naisten ääni ei ole ollut mukana viime aikaisessa julkisessa keskustelussa.

– Nämä (Twitterissä jaetut) kokemukset ovat nyt käytävässä keskustelussa täysin näkymättömiä. Naisten ääni ei kuulu. Laitetaan se kuulumaan, järjestön Facebook-päivityksessä sanotaan.

Kello 21.50: Jutun keskustelu suljettu asiattomien kommentien vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat