Mainos

Helsingin poliisi paljasti laajan kauhuhuumeen salakuljetusliigan – kristallia myytiin ravintoloissa ja thai-hierontapaikoissa

Helsingin poliisi on paljastanut laajan aasialaistaustaisten johtaman kristallimaisen metamfetamiinin maahantuonti- ja levitysorganisaation.

Esitutkinnan mukaan Suomeen tuotiin kesän 2015 ja heinäkuun 2016 välisenä aikana vajaat kaksi kiloa vaarallista metamfetamiinia, joka on puhtaampaa kuin tavallinen metamfetamiini.

Kauhuhuumeeksi kutsuttu aine tunnetaan kansainvälisesti nimellä "ice".

– Kaksi vuotta sitten saimme ensimmäisiä tietoja siitä, että kristallia on pääkaupunkiseudun markkinoilla. Rikostiedustelun kautta ja poliisin omien tutkimusten perusteella käynnistyi esitutkinta viime keväänä ja heinäkuussa otimme kiinni epäiltyjä salakuljettajia, vastaanottajia ja levittäjiä, tutkinnanjohtaja Petri Rainiala kertoo.

Katumyyntiarvo lähes kaksi miljoonaa

Jutussa on yli 30 epäiltyä. Heistä vangittuna on ollut yli 20. Edelleen vangittuna on lähes 10 henkilöä.

– Epäillyt ovat pääosin Suomessa asuvia aasialaistaustaisia henkilöitä. Esitutkinnan mukaan aine on tuotu Suomeen Ruotsista ja sitä on levitetty lähinnä pääkaupunkiseudulla muun muassa ravintoloissa ja thai-hierontapaikoissa sekä yksityisasunnoissa, Rainiala sanoo.

Lisäksi epäiltyinä on Ruotsissa asuvia henkilöitä.

Asiakkaina eli aineen käyttäjinä on ollut myös kantasuomalaisia.

Kristallia salakuljetettiin Suomeen useina eri kertoina. Sitä myytiin 0,2 gramman erissä, noin 200 euron hintaan per erä. Yhteensä katumyyntiarvo nousee lähes kahteen miljoonaan.

Vaarallinen aine – koukuttaa nopeasti

Esitutkinnan mukaan kristalli on erittäin puhdasta ja sen käyttöannos on vain 0,03 grammaa, kun se tavallisessa metamfetamiinissa on 0,2 grammaa.

Yhdestä kristalligrammasta tulee siis jopa 30 käyttökertaa.

Perinteiset käyttäjät ovat suhtatuneet kristalliin ristiriitaisesti, koska se poistaa unen ja nälän tarpeen, aiheuttaa voimakkaita aistiharhoja sekä koukuttaa erittäin nopeasti.

Poliisi on pitänyt ainetta selvästi vaarallisempana kuin tavallista amfetamiinia ja metamfetamiinia.

Poliisin esitutkinta kristallijutussa on valmistunut ja oikeuteen jutun odotetaan päätyvän joulukuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.