Mainos

Helsingin käräjänoikeudessa harvinainen tietomurtojuttu

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään Suomen oloissa erittäin harvinaisen tietomurtojutun käsittely.

Jutussa on syytettynä yhteensä neljä miestä. Helsinkiläisen luottoyhtiön tietoturvajohtajaa ja hänen apuriaan syytetään tietoturvamurrosta ja törkeästä petoksesta. Kahta muuta miestä syytetään törkeästä kätkemisrikoksesta.

Kihlakunnansyyttäjä Antti Simolan mukaan johtaja siirsi apurinsa kanssa firmasta 216 000 euroa väärälle tilille yläkerran asukkaan wlan-verkon avulla. Kaksi muuta miestä auttoi rahojen kätkemisessä siirtämällä ne eteenpäin toisen firman tilille.

1978 syntynyt tietoturvajohtaja sanoi oikeudessa useaan kertaan, että hänen apurinaan pidetty syytetty painosti ja uhkaili häntä niin pitkään, että hän taipui rahojen siirtoon. Johtajan mukaan mies uhkasi myös hänen tyttöystäväänsä ja pientä lastaan. Lisäksi häntä oli polteltu tupakalla käteen.

Johtaja näytteli tupakka-arpia oikeudessa ja kertoi myös salaperäisistä ulkomaalaismiehistä, jotka olivat olleet mukana painostamassa rötöksen tekemiseen. Heitä ei kuitenkaan ole tavoitettu.

Motiivina pullovesiin liittyvä bisnes

Kaikki kolme muuta jutussa syytettyä miestä kiistävät osallisuutensa tekoon. Apuriksi syytetty mies epäili johtajan tarinoinnin johtuvan aiempiin liiketoimiin liittyvästä katkeruudesta.

Teon motiiviksi syyttäjä esitti sen, että johtajalla ja tämän toverilla oli mielessä pullovesiin liittyvä bisnes ja liiketoiminta ulkomailla. He olivat tunteneet jo vuosia ja hoidelleet erilaisia bisneksiä yhdessä aiemminkin. Nyt tarkoituksena oli saada rahoitusta vesimarkkinointiin liittyville liiketoimille.

Syyttäjän mukaan rahaa napattiin kyseessä olevan suuren luokan yrityksen tililtä useampia kertoja kesäkuussa. Ensimmäisen siirron johtaja teki yrityksen sisällä, jossa hän muutti maksutiedostoja.

Käytännössä johtaja naputteli yrityksen sisäisessä verkossa maksusuorituksiin uuden tilinumeron, joka ohjasi rahat väärälle tilille.

Viimeisimmät rötökset tehtiin Kalliossa sijaitsevassa asunnossa, jossa rahoja siirrettiin yläkerran asukkaan langattoman internetyhteyden eli wlan-verkon avulla. Naapurin yhteys oli suojaamaton, minkä vuoksi johtaja pystyi sitä helposti käyttämään.

Rahaa katosi yli 200 000 euroa

Yhteensä rahaa lähti väärälle tilille reilut 216 000 euroa. Tapaus valkeni kuitenkin firmassa niin nopeasti, että suurin osa rahoista saatiin takaisin.

Johtaja kertoi oikeudessa, että halusi jäädä teosta kiinni.

- Siirroista jää jäljet, esimerkiksi maksutiedostot jäävät arkistoon. En poistanut mitään, vaikka tiesin jälkien johtavan vain minuun.

Johtaja ei omien sanojensa mukaan myöskään yrittänyt peittää jälkiään käyttämällä proxy-osoitetta tai tunnelointia. Hän ei kuitenkaan myöntänyt tekoa sen tultua ilmi eikä kertonut tekosista edes ensimmäisissä poliisikuulusteluissa. Jutun käsittely jatkuu käräjillä vielä perjantaina.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 16.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.