Helppo tapa rauhoittaa levotonta lasta ja vahvistaa kiintymystä – muista tärkeä sääntö: "Kaikki ihmiset eivät pidä"

Tällainen on hyvä ja rauhoittava kosketus 1:36
Millainen on hyvä kosketus – entä huono? Katso kirjailijan vastaus videolta.

Kosketus on oiva tapa rauhoittaa levoton lapsi. Ihon sivelyn voi ottaa esimerkiksi osaksi satuhetkeä. Uutisaamussa vierailleet kirjailijat kertoivat, millainen on rauhoittava kosketus.

Rentouttava kosketus tuo turvallisuuden tunnetta, vahvistaa perheenjäsenten välistä kiintymystä ja vaikuttaa suotuisasti rauhoittavien ja mielialaa ylläpitävien hormonien määrään. Satuhetken lomassa kosketus tuo tarinaan lisäksi uusia ulottuvuuksia.

– Lapsi kokee tarinan monen eri aistin kautta, kun vaikka kissa tassuttelee lapsen selässä. Lapsi tavallaan sukeltaa tarinaan myös kehonsa kautta, kuvailee kirjailija Nora Lehtinen.

Hän on yhdessä Jenni Skyttä-Forssellin kanssa tehnyt kaksi kuvakirjaa, joissa iholle piirtäminen sidotaan olennaiseksi osaksi lapselle lukemista. Hattaratuuli ja Taika-aurinko neuvovat konkreettisesti, millainen kosketus kulloiseenkin tarinaan sopii.

Entä haittaako, jos aikuinen ei osaa piirtää? Katso koko keskustelu alla olevalta videolta.

Miten saada levoton lapsi rauhoittumaan? 8:29
Katso keskustelu videolta: Näin rauhoitat lasta kosketuksella.

Kosketus rauhoittaa eri tilanteissa

Iholle piirtäminen ei ole ainut rauhoittava tapa koskettaa. Esimerkiksi silittely, hellä painelu, aaltomainen sively ja korvan koskeminen ovat hyviä tapoja tyynnyttää levotonta mieltä.

Kosketus rauhoittaa levotonta lasta muulloinkin kuin nukkumaanmenoaikaan – esimerkiksi ennen ruokailua, ulkoilun päätteeksi tai riehakkaiden leikkien jälkeen. Rauhoittuneena lapsen on helpompi keskittyä ja vastaanottaa uutta tietoa.

Ikärajaa rauhoittavalle koskettamiselle ei ole. Kirjailijat suosittelevat teoksiaan myös teinien vanhemmille. Tarinoiden lukeminen voi auttaa pääsemään nuoren lähelle, sillä tämän voi olla itse vaikea pyytää halausta tai muuta hellyydenosoitusta.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Tämä voi olla hauska tapa löytää se kosketus ja vähän yhteistä tekemistä ja läsnäoloa, Lehtinen sanoo.

Koskettamiseen on tärkeää aina muistaa pyytää lupa. Jos sitä ei heru, ei toisen kehorauhaa tule rikkoa vaan kunnioittaa tämän rajoja.

– Kaikki ihmiset eivät pidä kosketuksesta ja se on täysin ok, Lehtinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat