Helppo käsitesti voi paljastaa, kuinka terve sydämesi on – vie vain 30 sekuntia

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Huono nukkuminen lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, mutta sillä voi olla muitakin vakavia seurauksia. Videolla kerrotaan, miksi yöunista huolehtiminen on tärkeää.

Nopea ja helppo sormitesti voi kertoa, kuinka hyvässä kunnossa sydämesi on. Pelkän sormitestin perusteella itseään ei kuitenkaan kannata diagnosoida, vaan sydänterveyteen liittyvistä huolista on syytä keskustella lääkärin kanssa.

Bright Side -sivusto vinkkaa simppelistä sormitestistä, joka kestää vain puoli minuuttia ja voi jo tuossa ajassa kertoa olennaisia asioita ihmisen sydänterveydestä.

  1. Etsi riittävän iso asia, jotta molemmat kätesi mahtuvat siihen.
  2. Täytä astia kylmällä vedellä – lisää kylmyyttä halutessasi jääpaloilla.
  3. Upota kätesi kylmään veteen.
  4. Anna käsien olla vedessä 30 sekuntia ja nosta ne pois.
  5. Katso, minkä väriset kätesi ovat.

Punaiset vai siniset?

Punertava väri sormenpäissä testin jälkeen on hyvä merkki. Se kertoo, ettei ihmisellä todennäköisesti ole veren hapettumiseen liittyviä ongelmia. Lisäksi punainen väri sormissa kielii, että sydän ja verenkiertoelimistö voivat hyvin.

Jos taas sormenpäät ovat muuttuneet puolessa minuutissa sinertäviksi tai kalpeiksi, verenkierrossa saattaa olla ongelmia. Kalpeus ja sinisyys voivat nimittäin olla seurausta siitä, että punasoluissa on vähän happea. Vähäisestä hapen määrästä kertova sinisyys voi olla merkki sydämen vajaatoiminnasta, kertoo Woman’s Day. Sinisyyttä voi esiintyä sormenpäiden lisäksi varpaissa, käsissä, korvalehdissä, huulissa ja poskissa.

Mikäli sormet muuttuvat sinertäviksi vesitestin jälkeen, kannattaa niitä lämmittää ja hieroa verenkiertoa parantaakseen, vinkkaa The Sun.

Tunnistatko muut sydänoireet?

Jos oma sydänterveys huolettaa, kannattaa asiasta puhua lääkärille. Sormien sinertymisen lisäksi sydänongelmista voivat kertoa rintakipu, hengenahdistus, turvotus, sydämentykytys, väsymys ja huono suorituskyky, tajuttomuuskohtaukset, pyörtyminen ja tajunnan hämärtyminen.

Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä ovat muun muassa perinnölliset tekijät, suuri kovan rasvan määrä ravinnossa, veren korkea kolesterolipitoisuus, tupakointi ja kohonnut verenpaine.

Lue myös:

    Uusimmat