Helmarit nimetty huipputärkeisiin EM-karsintapeleihin – "Emmekä häviä nytkään"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Marko Saloranta nimesi tiistaina joukkueen kahteen viimeiseen EM-karsintaotteluun. Helmarit kohtaa 12. heinäkuuta Norjan Turussa ja lohkon päätöspelissä Suomi matkaa Italian vieraaksi 16. heinäkuuta.

Joukkueen kokoonpanossa ei yllätyksiä nähty. Paluun tekevät maalivahti Anna Tamminen ja keskikenttäpelaaja Emmi Alanen. HJK:ssa lupaavasti pelannut 19-vuotias Helmi Raijas sai ensimmäisen maajoukkuekutsunsa.

Avausottelun tuloksessa oli ilmaa

Karsintalohkon tilanne on todella tiukka. Hollanti on karsintalohkon kärjessä seitsemällä pisteellä, Norja sekä Italia ovat viidessä pisteessä ja Suomi neljässä pisteessä. Lohkon kaksi parasta joukkuetta etenevät ensi kesänä pelattavaan EM-lopputurnaukseen.

Vaikka suora EM-paikka jäisi haaveeksi, on jatkokarsintojen kautta mahdollista saada kisapaikka.

Karsinta-avaus sujui Helmareiden kannalta karusti, sillä Norja nöyryytti Suomea tylyin 4–0-lukemin. Ottelun jälkeen keskusteltiin, onko naisten maajoukkueella oikeasti mahdollisuuksia pärjätä EM-tasolla. Viime aikojen esitykset ovat laittaneet epäilijöiden suut suppuun.

– Pelaajat ovat näyttäneet, että pystymme pelaamaan tällä tasolla. Emme ole vain osallistumassa. Rakastin yli kaiken sitä, että pelasimme Hollantia vastaan 1–1-tasapelin ja lähes kaikki olivat tulokseen pettyneitä. Meillä Suomessa arvostus meidän joukkuetta kohtaan kasvaa, totesi päävalmentaja Saloranta.

Kesäkuussa Suomi pelasi upean 1–1-tasapelin Hollantia vastaan. Tunnelma uudenkarhealla Tampereen Tammelan stadionilla oli erinomainen. Katsojien käytös teki vaikutuksen Salorantaan.

– Puolitoista tuntia ennen ottelua Suomen pelipaitoja oli päällä lapsilla ja ihan eläkeläisilläkin.

Suomi lähtee revanssimielellä Norjan kimppuun. Avausottelun tylyt lukemat saattavat kääntyä jopa Suomen eduksi.

– Heillä (Norjalla) voi olla pientä luulotautia. He ehkä ajattelevat tulevansa tänne ja nappaavansa helpon voiton. Hävittiin se avausottelu täysin boksissa.

Päävalmentajan mielestä pelillisesti päätösotteluihin on laitettava parasta pöytään.

–  Nollaa emme ole vielä omassa päässä pitäneet. Pisteiden valossa näistä kahdesta ottelusta pitäisi napsia vähintään neljä pistettä.

Yleisön tuki ja valmistautuminen

Jalkapallossa teknisten lajitaitojen osuus on tietenkin merkittävä, mutta pelaajiston henkinen tila on avainasemassa hyvään lopputulokseen. Helmarit saa Norja-otteluun Turun jalkapallostadionilta suuren tuen, mutta miten joukkue on henkisesti valmis haasteeseen?

– Uskon vahvasti, että tunnetila ei mene yli. Meillä on olemassa jatkokarsintamahdollisuus, mutta en halua, että kukaan ajattelee sitä. Emme ole hävinneet yhtään kotipeliä, emmekä häviä nytkään.

Helmarit kokoontuvat 8. heinäkuuta valmistautumaan Norja-otteluun. Suurin osa pelaajista on vielä kiinni seurajoukkueissaan. Ottelu tulee nopeasti vastaan.

– Kaksi täysimittaista harjoitusta ja viimeistelyharjoitus ennen peliä. Videopalavereja on myös jonkun verran. Meidän iso vahvuutemme on varmasti, että pelaajat omaksuvat asioita todella nopeasti, uskoo Saloranta.

Lue myös:

    Uusimmat