Helmareilta hämmästyttävä murskanäytös

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue juhli Kansojen liigan avauksessaan selvää 4–0-kotivoittoa Slovakiasta.

Helmarit karkasi Turussa pelatun ottelun avauspuoliajalla 3–0-johtoon Linda Sällströmin, Jutta Rantalan ja Katariina Kosolan maaleilla. Toisella puoliajalla Kosola viimeisteli perjantain toisen osumansa.

– Loimme riittävästi maalipaikkoja ja olimme tehokkaita. Pystyimme olemaan vaarallisia ja luomaan tilanteita laidoilta, Kosola summasi voittoreseptin Yleisradion televisiohaastattelussa.

Helmarit vyörytti ottelun alussa vaarallisia hyökkäyksiä, ja viidennellä peliminuutilla pallo oli ensimmäisen kerran Slovakian maalissa

Osuma syntyi, kun maalivahdin edessä ollut Sällström pukkasi pallon sisään Rantalan antamasta kulmapotkusta. Sällström on tehnyt Helmareissa jo 56 maalia.

Suomi pääsi avauspuoliajalla useita kertoja vaarallisiin hyökkäyksiin hyvillä syöttöyhdistelmillä.

Parinkymmenen minuutin kohdalla Rantala laukoi pallon tolppaan, ja kolme minuuttia myöhemmin pallo oli Slovakian maalissa. Tällä kertaa Ria Öling laukoi pallon tolppaan, josta se kimposi Rantalalle. Hänellä oli helpohko työ viimeistellä.

Suomi hyökkäsi avauspuoliajalla monipuolisesti, ja Kosola tykitti hieman ennen taukovihellystä 3–0-lukemat keskelle ja ylös.

– 3–0 puoliajalla. Siitä oli hyvä lähteä toiselle puoliajalle, Sällström tuumi.

Kosola viimeisteli päätösnumerot

Toisen puoliajan alkupuolella Slovakia paransi pelaamistaan, piti entistä enemmän palloa ja pääsi joitain kertoja vetopaikoille, mutta sen viimeistely-yritykset jäivät heppoisiksi.

Suomen huippupaikat olivat toisella puoliajalla pitkään vähissä, kunnes Kosola karkasi Eveliina Summasen hienosta pystysyötöstä läpiajoon eikä erehtynyt viimeistelyssään. Maali syntyi 75. minuutilla, ja sen jälkeen Suomi otti kenttätapahtumat jälleen komentoonsa.

Suomen maalilla pelasi Tinja-Riikka Korpela, ja puolustuslinjassa olivat avauksessa laidoilla Emma Koivisto sekä Elli Pikkujämsä ja toppareina Eva Nyström sekä Natalia Kuikka. Keskikentän laidoilla avasivat Olga Ahtinen sekä Kosola ja keskellä Summanen sekä Öling. Kärjessä aloittivat Rantala ja Sällström.

Päävalmentaja Marko Saloranta teki ottelussa viisi vaihtoa, ja lopussa kentälle tullut Anni Hartikainen debytoi Helmareissa.

Slovakia hyvin tuttu vastustaja

Naisten Kansojen liigaa pelataan ensimmäistä kertaa. Kansojen liigassa joukkueet on jaettu Euroopan jalkapalloliiton Uefan rankingin perusteella kolmelle tasolle.

Suomi on toiseksi korkeimmalla tasolla eli B-liigassa. Samassa lohkossa ovat Slovakian lisäksi Romania ja Kroatia.

Slovakiaa on pidetty lohkon voittajasuosikin Suomen suurimpana haastajana.

Slovakia on Suomelle hyvin tuttu vastustaja, sillä maat ovat kohdanneet kahden vuoden sisällä viidesti. Kyseisistä otteluista Helmarit on voittanut neljä ja pelannut kerran tasan.

Kansojen liiga linkittyy vahvasti tuleviin EM-karsintoihin, sillä myös niissä pelataan kolmella tasolla eli A–C-liigoissa. Kansojen liiga määrittää, missä liigassa joukkue on EM-karsinnoissa. Voittamalla Kansojen liigan lohkonsa Suomi nousisi A-tasolle ja varmistaisi vähintään EM-jatkokarsintapaikan.

Helmarien urakka jatkuu tiiviinä, sillä joukkue kohtaa ensi tiistaina vieraissa Romanian.

Lue myös:

    Uusimmat