Huuhkajat tyylitteli upeaan voittoon Kazakstanissa – Teemu Pukki teki historiaa, Urho Nissilä loisti

Suomi nappasi pakkovoiton edessä tyylikkäästi kolme pistettä Nur-Sultanissa pelatussa MM-karsintaottelussa Kazakstania vastaan. Teemu Pukki iski kahdesti ja nousi kaikkien aikojen maalintekijäksi Huuhkajissa.

Ottelun lähtökohdat olivat selvät. Suomi tarvitsi Kazakstanissa voiton, jotta sen marginaaliset mahdollisuudet selviytyä Qatarin MM-kisoihin 2022 eivät kutistuisi olemattomiin.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva valitsi otteluun hyökkäävän kokoonpanon ja ryhmityksen 4–3–1–2, jossa Robin Lod otti kymppipaikan Joel Pohjanpalon ja Teemu Pukin takana.

Suomen puolustus meni uuteen uskoon, kun Paulus Arajuuri ja Joona Toivio putosivat penkille Leo Väisäsen ja Robert Ivanovin tieltä.

Kazakstan sai hyydytettyä ensimmäisellä puoliajalla Suomen hyökkäystä, mutta Pohjanpalon vaihtokomennus ja Fredrik Jensenin saapuminen hyökkäykseen toi uuden vaihteen hyökkäyspeliin.

Jensen pelasi hienosti yhteen keskikentän kanssa ja sai Kazakstanin toppareita liikkumaan, mikä avasi tiloja heidän taustalleen.

Pohjanpalon loukkaantuminen johtui ikävästä törmäyksestä kazakstanilaispelaajan kanssa pääpallotilanteessa. Hyökkääjä sai pahimman tärskyn selkäänsä.

Pukki ohitti Litmasen

Kazakstanin pato murtui ensimmäisen puoliajan lopulla, kun Suomi oli vyörryttänyt jo lukuisia vaarallisia hyökkäyksiään, ja Albin Granlund oli täräyttänyt pallon jo kertaalleen ylärimaan.

Robin Lod nosti pallon kazakstanilaisten rangaistusalueelle ja se kimposi lopulta onnenkin avulla Pukille. Maalitykki pyörähti taidokkaasti ja laukoi alakulmaan.

Osuma oli Pukille 32. maajoukkueuralla, ja kotkalainen nousi tasoihin ykkösenä olleen Jari Litmasen kanssa.

Pukki paineli ohi Litmasesta heti toisen puoliajan alussa, kun Suomi jatkoi hyökkäyspelissään siitä mihin se ensimmäisellä jaksolla oli jäänyt.

Loistavan ottelun keskikentällä pelannut Urho Nissilä väläytti potkutekniikkaansa ja lähetti vaarallisen kudin kohti Kazakstanin maalia.

Torjunnan jälkeisessä paluupallossa ensimmäisenä oli Pukki, joka tuikkasi itsensä kaikkien aikojen maalintekijäksi Huuhkajissa 33. osumallaan.

– Sanoinkuvaamaton fiilis, kun menin Litin ohi, Pukki sanoi V Sportin lähetyksessä.

– Alku oli vaikea. Meistä ei kovinkaan moni pelaa tekonurmella omassa joukkueessaan. Kun saimme pelin käyntiin, olisimme voineet tehdä enemmänkin maaleja, Pukki jatkoi.

Ottelu oli Pukille uran 98. Suomen A-maajoukkuepaidassa.

Kanerva oli tyytyväinen esitykseen

Suomella oli runsaasti paikkoja lisätä johtoaan kolmeen, mutta Robin Lodin ja Fredrik Jensenin yritykset joko torjuttiin tai menivät yli maalin.

Mitään hätää Suomella ei ottelussa kuitenkaan ollut, ja 2–0-voitto oli vakuuttavuudessaan yksi lähihistorian kovimpia.

– Hyvät tunteet, hyvä esitys tänään. Joukkue osoitti henkistä kanttia taas kerran, Kanerva iloitsi V Sportin haastattelussa.

– Olisi siinä muutaman maalin lisää voinut tehdä, mutta olen kaikkiaan tyytyväinen esitykseen.

Suomi nousi kahdeksaan pisteeseen MM-karsintalohkossaan ja on tasapisteissä toisena olevan Ukrainan takana kolmantena. Suomen lauantaina voittanut Ukraina on parempi maalieronsa turvin.

– Tämä oli henkisesti tärkeä voitto ja saumat jatkopaikkaan ovat yhä elossa, Kanerva summasi.

Suomen MM-karsintaottelut jatkuvat marraskuussa Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan vieraissa ja Ranskaa vastaan kotona.