Helmarit tarjoili tyrmäyksen EM-karsintojen avauksessa – sääolot muuttivat iltaa

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue sai oivan startin EM-karsinnoilleen, kun se kukisti maanantaina vierasnurmella Albanian 3–0 (3–0). Elbasanissa pelatun ottelun alkua jouduttiin siirtämään puolella tunnilla rankkasateen vuoksi, mutta tämä ei Helmareita haitannut.

Suomi sai maalitilinsä auki hyvissä ajoin, sillä piikissä ahertaneen Linda Sällströmin puskuosuma siirsi valkoasuiset vieraat 1–0-johtoon jo kymmenen minuutin pelaamisen jälkeen. Sällströmille erinomaisen keskityksen tarjoili laidalta Heidi Kollanen.

Kotijoukkueen hyökkäyspelaaminen oli vaisua läpi ottelun, mutta Helmarit sen sijaan piti palloa suurimman osan ajasta ja loi tasaisin väliajoin hyviä maalintekopaikkoja.

Toistamiseen pallo oli Albanian verkossa 26. peliminuutilla Kollasen toimesta. Myös Kollasen maali syntyi päällä. Siihen keskityksen antoi Adelina Engman. Osuma oli hyökkäyksen laidalla pelanneen Kollasen maajoukkueuran ensimmäinen.

Kolmannen kerran rytisi 38. peliminuutilla, kun Sällström pääsi nokikkain Albanian maalivahdin Viona Rexhepin kanssa ja siirsi tyylikkäästi pelivälineen tämän yli.

Engmanilla, Kollasella ja Sällströmillä oli paikkansa tehdä lisäosumiakin avausjaksolla. Esimerkiksi Sällström juoksi kertaalleen karkuun Albanian puolustukselta, mutta ajautui läpiajotilanteessa turhan pieneen kulmaan eikä saanut onnistumista aikaan.

Toisella jaksolla Suomi hallitsi kenttätapahtumia edelleen, mutta lisäosumia ruotsalaisluotsi Anna Signeulin valmentamalta joukkueelta ei nähty.

Albania seuraavaksi vastassa Vaasassa

Suomen voitto oli odotettu, sillä Albania majailee naisten Fifa-rankingissa sijalla 78. Suomi on listalla 31:s.

Suomen ja Albanian lisäksi samassa karsintalohkossa pelaavat Skotlanti, Portugali ja Kypros. Yhdeksän karsintalohkon voittajat ja kolme parasta lohkokakkosta etenevät Englannissa 2021 pelattavaan EM-lopputurnaukseen. Muut kuusi lohkokakkosta pelaavat lokakuussa 2020 jatkokarsinnan kolmesta viimeisestä EM-paikasta.

Helmarit on pelannut viimeksi EM-lopputurnauksessa Ruotsissa 2013.

Helmareiden seuraavakin EM-karsintapeli on Albaniaa vastaan. Ottelu pelataan Vaasassa 8. lokakuuta. Tämän vuoden puolella Suomi kohtaa vielä Kyproksen kotonaan ja Portugalin vieraissa.

Lue myös:

    Uusimmat