Mainos

Hellesään yllättämä jää usein vaille tuuletinta – "Mikkelin MacGyver" Tarmo ratkaisi asian askartelemalla oman: nämä asiat tarvitset

2:27
Mikkeliläinen Tarmo teki itse tuulettimen, kun kyllästyi helteisiin. Juttua ei ole tehty sillä tarkoituksella, että kenenkään tulisi kokeilla tällaista kotona.

Mikkeliläinen Tarmo Muuri tuskastui viime kesän helteisiin ja kohtasi monen muun helteeseen liian myöhään havahtuneen ongelman: tuulettimet olivat loppuneet kaupoista. Oman elämänsä Ihmemies MacGyver ei kuitenkaan lannistunut, vaan alkoi pohtia, mistä kotonaan olevista esineistä hän voisi koota oman tuulettimensa.

Huom! Juttua ei ole tehty sillä tarkoituksella, että kenenkään tulisi kokeilla tällaista kotona.

Kerrostalossa asuvan Muurin asunnossa oli tuskaisen kuuma. Viilennyslaitteet olivat loppu ja jotain piti tehdä. Lattialla makaaminenkaan ei auttanut.

– Sitten hoksasin jostain, että minulla on kaikki tarvikkeet tuolla laatikossa, mitä siihen tarvitaan.

Hitaasti pyörivä tietokoneen tuuletin valikoitui tuulettimeksi, sillä siitä ei kuulu ääntä.

– Ajattelin, etten halua mitään hurinaa siihen makuuhuoneeseen. Että sehän voisi olla hyvä, Muuri kertoo.

Sitten Muuri tajusi, että tietokoneen tuulettimen saa helposti asennettua kylmälaatikkoon, johon sai tehtyä sopivan kokoisen reiän.

Nyt tuuletin oli jo hyvässä vaiheessa.

– Sitten tarvittiin vähän sitä kylmää ilmaakin, jota tuuletin siirtää. Jotain kylmäpatruunoita tai jäitä tai vastaavia kylmälaukkuun. Niitä kun löytyi, niin siinähän se oli sitten valmis. Halpa ja helppo.

Ilma viileni asteita

Kotitekoinen tuuletin palveli Muurin mukaan varsin hyvin.

– Sen pari kolme astetta se pystyy tiputtamaan ja sekin on itseasiassa aika hyvä suoritus silloin kun on tosi tuskanen olo. Kyllä se vähän auttaa.

Teknisesti suoritus ei Muurin mielestä ollut kovin haastava.

– Se on niin idioottivarma, siinä ei hirveästi virtapiirejä ole, että ei siinä mitään ongelmia ollut.

– Ei siihen kovin pitkää aikaa mennyt. Veitsellä kylmälaukun kanteen reiän leikkaamiseen tuulettimelle meni muutama minuutti, Muuri kertoo tekovaiheista.

– Tarvitaan siis kylmälaukku ja tuuletin. Paras on hiukan isompi tietokoneen tuuletin, koska siitä ei kuulu mitään ääntä. Sitten jotain kylmää laittaa sinne sisälle.

Tietokoneharrastus innoitti

Muuri on vapaa-ajallaan rakennellut omaksi huvikseen tietokoneita, mistä syystä hänellä olikin ylimääräisiä osia kotonaan.

– Muutenkin tykkään tällaisesta näpertelystä, niin mielenkiinnosta kokeilin, saanko sen toimimaan. Ja hyvinhän se toimi, tietenkin.

Myös Muurin tuttavat kyselivät, toimiko tuuletin ja teko-ohjeita. Muutama muukin teki oman tuulettimen hänen ohjeidensa innoittamana.

Tuuletin pääsee ehdottomasti myös tänä vuonna käyttöön.

– Mikkelissä ei ole vielä ollut hellettä, mutta eiköhän se pidä ensi viikolla viimeistään pidä häkkivarastosta hakea.

Juttua korjattu klo 17:52: Jutussa oli maininta, että virta laitteeseen tulee pistorasiasta. Tietokoneen tuuletin toimii oikeasti 12 voltin tasavirralla. Myös akun käytössä tulee olla varovainen ja huolellinen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja