Helle voi johtaa vaarallisiin vaivoihin – tunnista oireet ajoissa: "Iso hälytysmerkki"

Lääkäri kertoo, miten lämpösairauksia hoidetaan 1:01
Yleislääkäri Toni Vänni kertoo, miten lämpösairauksia tulisi hoitaa kotona ja milloin pitää suunnata lääkäriin.

MTV Uutiset Livessä vieraillut yleislääkäri Toni Vänni kertoi, mitä lämpö tekee elimistölle ja miten pahimmillaan hengenvaaralliset lämpösairaudet oireilevat.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Suomessa vallitsee nyt lämmin kesäsää. Vaikka osa nauttii helteistä, liittyy lämpöaaltoihin myös vaaranpaikkoja. Elimistö voi kuivua ja kuumentua liiaksi, jolloin ihmistä uhkaavat lämpösairaudet: auringonpistos, lämpöuupumus ja hengenvaarallinen lämpöhalvaus.

Auringonpistoksessa pään alueelle kohdistuu liikaa auringonvaloa ja lämpöä. Elimistö reagoi lämmönnousuun, minkä seurauksena ihminen alkaa oireilla, yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta selittää.

– Lämpöhalvaus on vakavampi asia, ihan kuolemaan johtava ongelma, mikä toki sekin johtuu liiallisesta lämmönnoususta elimistössä. 

Lämpöhalvauksen riskiä lisäävät muun muassa helteillä tapahtuva kova fyysinen ponnistelu, kuten rankka treeni tai työskentely suojavarusteissa, kosteassa ympäristössä oleskelu, pitkäaikaissairaudet sekä merkittävä ylipaino. 

Erityisen alttiita ovat pikkulapset, joiden elimistössä ei ole paljoa lämpöä säätelevää varantoa. Toisen riskiryhmän muodostavat iäkkäät, joiden elimistön nestepitoisuus on vähäinen ja lämmönsäätely heikompaa, minkä lisäksi heillä saattaa olla lääkityksiä.

Yllä olevalla videolla Vänni kertoo, miten lämpösairauksia tulisi hoitaa.

Helleaallot tappavat

Tällä hetkellä Suomessa paistatellaan korkeimmillaan 30 asteen tuntumassa. Etelä-Euroopan hirmuhelteet eivät meille asti yllä, mutta lämpösairauksien riski kasvaa jo maltillisissa lämpötiloissa. Vännin mukaan ihmiselimistölle optimaalisin lämpötila on 20–22 astetta.

Vänni kertoo hellejaksojen näkyvän päivystyksissä ja kuolleisuudessa. Kuolleisuutta aiheuttaa muun muassa lämmön perussairauksia pahentava vaikutus. Lämpösairauksien oireiden tunnistaminen ja varhainen hoitoon hakeutuminen voivat säästää ihmishenkiä.

– Etenkin jos tulee tajuttomuuden kanssa ongelmia, tajunnan taso laskee ja tulee sekavuutta, niin se on iso hälytysmerkki, Vänni sanoo.

Lievästi oireilevia lämpösairauksia voi hoitaa kotona. Mikäli olo on niin heikko, ettei itseään kykene hoitamaan tai ilmenee vakavampia oireita, tulisi hakeutua päivystykseen tai vähintään olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Alla olevalla videolla Vänni kertoo, millaisia ovat lämpösairauksien oireet.

Tällaisia ovat lämpösairauksien oireet 0:41
KATSO VIDEO: Yleislääkäri Toni Vänni kertoo, miten lämpösairaudet oireilevat.

Paras lääke lämpösairauksiin on ennaltaehkäisy. Riittävä nesteiden juominen, suolojen saannista huolehtiminen, pään suojaaminen, elimistöä kuivattavien alkoholin ja kahvin välttely sekä taukojen pitäminen pienentävät lämpösairauksien riskiä.

Mitkä ovat helteillä erityisiä vaaranpaikkoja? Katso Toni Vännin koko haastattelu alla olevalta videolta.

Milloin lämpö alkaa uhata henkeä? Lääkäri kertoo hälytysmerkit 12:45
KATSO VIDEO: Millon lämpö alkaa uhata henkeä?

Lue myös:

    Uusimmat