Helena Petäistön vinkki Nizzaan – tähtiravintolatasoista ruokaa edullisemmin

MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa ruokapöytään vieraaksi saapunut Helena Petäistö kehottaa nautiskelemaan Nizzan pienien bistrojen ruoasta ja viineistä.

Makuja-keittiössä tehtiin aamulla macaron-leivoksia, joita Ranskassa asuva kirjeenvaihtaja Helena Petäistö pääsi maistelemaan ja kertomaan samalla Ranskan ruokakulttuurista. Ranskassa ei ole pikaruoka-ajattelua, vaan perinteistä pidetään kiinni ja ruokaa laitetaan huolella.

– Joka ilta on kolme ruokalajia. Lounaalla vähän luistetaan nykyään, enää on vain kaksi ruokalajia, Petäistö kuvailee.

– Vaikka Ranska on hierarkinen yhteiskunta, kaikissa yhteiskuntaluokissa syödään hyvin. Toki ruokakulttuuri eroaa, keittiö on erilainen eri puolilla.

Helena Petäistön mukaan esimerkiksi Nizzassa on hyvin omanlaisensa keittiö, ja kaupunki on peräti ainoa Euroopassa, jolla oma keittiö. Nizzalaisessa keittiössä on paljon italialaisia vaikutteita, ja se perustuu vahvasti paikallisiin vihanneksiin.

– He ovat kehittäneet perinneruokia niin paljon, että ne ovat hyvin haluttuja jopa suurissa tähtiravintoloissa.

Ranskalaiset pitävät omaleimaisuutensa – valtava turismi ei ole tasapäistänyt ruokakulttuuria. Helena Petäistön mukaan muissa Ranskan kaupungeissa viinibaarikulttuuri on hiipumassa, mutta Nizzan gastrobistroissa syödään ja juodaan edelleen hyvin.

– Ennen viinibaareissa oli juustoa ja makkaransiivuja, mutta nykyään tehdään kunnon ruokalajeja. Viinilaatikoiden keskellä syödään yhtä hyvää ruokaa kuin tähtiravintoloissa, tämä on Nizzan erikoisuus, Helena Petäistö vinkkaa.

Katso koko haastattelu:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja