Mainos

Heinäkuussa mitattiin poikkeuksellisen kuuma päivä kautta maan: "Joka maakunnassa mentiin yli 30 asteen"

7:55

Tänä kesänä heinäkuussa oli 27 hellepäivää. Heinäkuun 17. päivä oli Suomen mittaushistorian lämpimin päivä, kun mitataan kaikkien mittausasemien korkeimpien lämpötilojen keskiarvoja. Tuona heinäkuun tiistaina koko Suomen keskilämpötila oli 30,7 asetta.

Video: Kuivattaako helle Suomen?

Kautta Suomen oli tuona päivänä yli 30 asteen hellelukemia, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen.

Heinäkuun 17. päivä pohjoisimmalla mittausasemalla Utsjoella mitattiin tasan 30 asetta, itäisimmällä asemalla Ilomantsissa mitattiin 32,1 asetta, etelässä pääkaupunkiseudulla Kumpulan mittausasemalla 30,8 astetta ja lännessä Turussa 33,3 asetta.

– Joka maakunnassa on menty jollakin havaintoasemalla yli 30 asteen, Tuovinen kertoo.

Suomen yksittäisen mittauksen lämpöennätys on tehty vuonna 2010 Pohjois-Karjalassa, kun Joensuussa mitattiin 29. heinäkuuta 37,2 asetta. Silloin lämpöä ei kuitenkaan ollut tasaisesti ympäri Suomen, joten keskiarvolliseen ennätykseen ei päästy.

– Keski- ja Pohjois-Lappi olivat helteen ulottumattomissa, ja lämpötilat olivat siellä 15 ja 20 asteen välillä. Helleraja meni tiukasti Rovaniemen ja Sodankylän välissä, Tuovinen sanoo.

Hellepäivien määrät eivät vielä ennätyksissä

Hellepäivien määrässä ei päästy heinäkuussa ennätykseen. Heinäkuussa oli 27 hellepäivää, kun taas esimerkiksi vuonna 2010 heinäkuussa oli hellettä jollakin paikkakunnalla 30:nä päivänä.

– Tämän vuoden heinäkuun alussa oli aavistuksen viileämmät pari päivää. Koskaan ei ole havaittu, että heinäkuun kaikkina päivinä olisi hellettä jossain päin Suomea, Tuovinen kertoo.

Vielä ei myöskään olla koko kesän kaikkien aikojen hellepäivien lukemissa.

Vuonna 2002 hellepäiviä oli 65, kun taas vuonna 2018 hellettä on ollut 62:na päivänä.

Vuonna 2002 viimeiset hellepäivät mitattiin syyskuun alussa, eikä Tuovinen pidä tämänkään vuoden hellepäivälukemaa välttämättä lopullisena.

– Ei ole ihan poissuljettua, että voisi vielä joku hellepäivä tulla. Se on epätodennäköistä, mutta pidetään ovi vielä vähän raollaan, Tuovinen sanoo.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat Torsti tietää -palstallaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja