Mainos

Poikkeuksellinen alkukesä: Menossa kenties kaikkien aikojen helteisin toukokuu – myös toisen sääennätyksen rikkoutuminen karvan päässä

Alkukesä on hellinyt lämmön ystäviä ympäri Suomen. MTV:n meteorologi Aleksi Jokela pitää mahdollisena, että kuluneesta kuukaudesta tulee kaikkien aikojen helteisin toukokuu. Myös toisen sääennätyksen rikkoutumiseen on pieni mahdollisuus.

Tähän päivään mennessä koko toukokuun aikana helleraja on rikottu kahdeksan kertaa. Uutta hellepäiväennätystä varten elohopean tulisi nousta yli 25 lämpöasteen yhteensä 14 kertaa, eli vielä kuutena päivänä.

MTV:n meteorologi Aleksi Jokela uskoo, että se on lähipäivien sääennusteiden perusteella hyvinkin mahdollista.

– Huomenna näyttäisi tulevan ainakin yksi hellepäivä. Keskiviikkona ja torstaina hieman viilenee, ja etelässä hellerajan rikkoutuminen on ihan siinä ja siinä. Loppuviikosta kuitenkin lämpenee jälleen ja sekä perjantaina että lauantaina voidaan hyvinkin päästä taas hellelukemiin.

– Lämpimät säät jatkunevat vielä ensi viikolle saakka, joten ennätyksen rikkoutumiseen on aika hyvät todennäköisyydet.

Lämpimimmän päivän ennätys lähellä

Jokelan mukaan on pieni mahdollisuus myös siihen, että kaikkien aikojen lämpimimmän toukokuun päivän ennätys rikkoutuu ensi viikolla. Ehtona on, että lämpötilat nousevat yli 30 asteen.

Tämän hetken ennätyslukema, 31 lämpöastetta mitattiin Lapinjärvellä 30. ja 31. toukokuuta 1995. Kuluneen toukokuun lämpöennätys on 29,6 astetta. 

– Tällä hetkellä on vaikea sanoa, rikkoutuuko ennätys, sillä ensi viikolle menevissä ennusteissa on vielä paljon hajontaa, Jokela sanoo.

Lukuisia lämpimiä alkukesiä

Toukokuu näyttäisi siis muotoutuvan ainakin hellepäivien osalta poikkeukselliseksi. Se, että alkukestästä on lämmintä, ei kuitenkaan ole mitenkään tavatonta. 

Jos tilastoista poimitaan hellepäivien sijasta kaikki yli 20 lämpöasteen päivät, vuosien 1958 ja 2018 välille mahtuu 17 vuotta, joita voitaisiin pitää kuluvaa vuotta lämpimämpinä. 

Noina vuosina on nautittu yhteensä 14:stä tai useammasta yli 20 lämpöasteen päivästä toukokuun 20. päivään mennessä. Mukana ovat siis myös esimerkiksi huhtikuun lämpimät päivät.

Eniten yli 20 asteen päiviä on ollut vuonna 1963, 1993 ja 2016, jolloin niitä kertyi 23 kappaletta. Tämän vuoden saldo on 13 päivää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.