Mainos

Kesäpaniikki! Helleraja voi jäädä kokonaan ylittämättä useillakin paikkakunnilla

Hellepäivien määrä on tänä kesänä jäänyt keskimääräistä vähäisemmäksi. On mahdollista, että joillain paikkakunnilla hellerajaa ei ylitetä laisinkaan.

Tänä kesänä 25 asteen helleraja on ylitetty vasta seitsemän kertaa. Keskimäärin kesäkuun loppuun mennessä Suomessa mitataan noin 11 hellepäivää, joten alkukesän helteet ovat jääneet tavanomaista vähemmälle.

Jossain päin maata ei välttämättä päästä kertaakaan hellelukemiin.

– Onhan niitä kesiä, että jossain päässä maata ei tule yhtään hellepäivää. Se kuuluu Suomen ilmastoon, sanoo meteorologi Pekka Pouta.

Etenkin Pohjois-Lapissa Kilpisjärven ja Enontekiön seuduilla hellepäiviä on yleensä vain vähän, joinain vuosina ei ollenkaan, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki.

– Jossain päin Suomea mennään aina hellerajan yli, mutta jos paikallisesti katsotaan, pohjoisessa voi helposti jäädä helleraja ylittämättä, Niinimäki sanoo.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Koleimpana kesänä vain kolme hellepäivää

Tilastollisesti hellepäiviä on eniten Kaakkois-Suomessa. Suurimmat lämpöennätykset on puolestaan rikottu Itä-Suomessa.

Koko maan korkein lämpöennätys, 37,2 astetta, mitattiin Joensuun lentoasemalla 29. heinäkuuta 2010.

Eniten hellepäiviä mitattiin vuonna 2002, jolloin helteistä nautittiin peräti 65 päivänä. 50 hellepäivän raja on ylitetty vuoden 1961 jälkeen kahdeksana vuonna.

Surkein hellekesä koettiin vuonna 1962, jolloin helteitä mitattiin vain kolmena päivänä. Niinimäen mukaan kyseessä oli muutenkin keskimääräistä koleampi vuosi. Kesän keskilämpötilat jäivät tuolloin koko maassa 2–3 astetta keskimääräistä alhaisemmiksi.

Lämpenemistä ei vielä luvassa

Vaikka alkukesä on tänä vuonna ollut keskimääräistä koleampi, poikkeuksellisen kylmästä kesästä ei voi vielä puhua.

Tilastollisesti kaikkein lämpimintä on yleensä vasta heinäkuun loppupuolella, joten toivoa helteistä vielä on. Seuraavan neljän viikon ennuste näyttää kuitenkin lämpötilojen kannalta huonolta.

– Ainakaan uusimman ennusteen mukaan seuraavan neljän viikon jaksolla ei olisi mitään merkittävää lämpenemistä odotettavissa.

Niinimäki muistuttaa kuitenkin, että pitkäaikaiset ennusteet eivät ole yhtä luotettavia kuin lyhyemmän ajan ennusteet, sillä nopeat muutokset eivät niissä näy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.