33,6! Elokuun kaikkien aikojen lämpöennätys erittäin lähellä ylittyä – maanantai oli kesän toistaiseksi kuumin päivä

Hirmuhelle vyöryi Suomeen – elokuun kaikkien aikojen lämpöennätys äärimmäisen lähellä 3:07
Rikkoutuiko kaikkien aikojen elokuun helle-ennätys? Meteorologi Aleksi Jokela kertoo.

Suomessa on mitattu tämän kesän korkein lämpötila – mutta ennätys voi mennä useasti rikki vielä tänään. Jopa elokuun kaikkien aikojen ennätyslämpötila on vaarassa.

Foreca kertoo, että puoli viiteen mennessä iltapäivällä Raumalla on mitattu 33,2 astetta. Kello 17.10 lämpöennätys oli kivunnut jo 33,6:een. Porissa on mitattu 33,2 astetta ja Turussa 33,0 astetta. Myös Heinolassa on mitattu yli 32 astetta. Lämpötila voi iltapäivän ja illan aikana vielä nousta ennen lähestyvää myräkkää.

Tämän kesän aiempi korkein lukema oli 20. kesäkuuta Kankaanpäässä Niinisalon lentokentällä mitattu 31,6 astetta.

Viime yö oli jo osassa Suomea trooppinen, kun lämpötila ei laskenut alle 20 asteen. Myös tiistain vastainen yö on paikoin trooppinen laajalla alueella, jopa Oulun korkeudella asti, Foreca kertoo.

– Tiistaina päivällä maan keski- ja pohjoisosassa sää on kostean kuumaa ja lämpötilat laajalti 30 asteen lähellä, mutta vähitellen kohti pohjoista etenevä säärintama laskee lämpötiloja. Iltaan mennessä rintaman sateet ovat ylittäneet maan etelä- ja keskiosan ja siirtyvät vähitellen maan pohjoisosan ylle, meteorologi Joanna Rinne kertoo Forecan verkkosivuilla.

Elokuun lämpöennätys Suomessa on vuonna 2010 Heinolassa ja Lahdessa mitattu 33,8 astetta. Hieman ennen kyseisen kuun vaihdetta mitattiin Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys, kun mittari kipusi 37,2 asteeseen Joensuun lentokentällä Liperissä 29. heinäkuuta 2010.

Vuosi sitten elokuussa oli kuumimmillaan 31,7 astetta, Porissa 16. elokuuta. Viime kesän kuumin päivä oli myös Porissa, 32,9 astetta 28. kesäkuuta.

Rikkoutuiko kaikkien aikojen elokuun helle-ennätys? Entä missä on pahin myrsky? Meteorologi Aleksi Jokela kertoo 9:50

Seuraa helteisen sääpäivän käänteitä tästä

Mihin myrsky iskee ja kuinka lujaa? Sää on ympäri maata kuin ladattu ase:

Sää on ympäri maata kuin ladattu ase – tältä myrskytilanne näyttää nyt 6:04

Juttua päivitetty kello 17.37, kesän lämpöennätys nyt Raumalla. Korjattu jutusta kello 16.55 tietoa kaikkien aikojen lämpöennätyksestä: Ennätys syntyi Joensuun lentokentällä Liperissä, ei Joensuun Liperissä, joka on itsenäinen kunta.

Lue myös:

    Uusimmat