MTV Suomen kuumimmassa kolkassa: Kouvolassa on juuri mitattu 34 asteen lämpötila – paikkakunnalla on ollut 28 päivää hellettä yhteen putkeen!

4:11
MTV Uutiset Live Kouvolassa: Kaupungissa tänään 28. päivä hellettä putkeen – vieläkö paikalliset nauttivat?

Tästä heinäkuun päivästä saattaa tulla tähänastisen kesän lämpimin. MTV Uutiset viettää sitä Kouvolassa Kymenlaaksossa, jossa hikoillaan historiallisessa helleputkessa.

18.02: Kouvolan Tykkimäki-huvipuistossa helteet näkyvät yleensä alempina kävijämäärinä. Nyt pitkän hellekauden aikana asiakkaita on kuitenkin käynyt normaaliin tahtiin, kertoo Tykkimäen toimitusjohtaja Sakari Pasanen.

Tämä on tervetullut uutinen, sillä viime vuosi oli Pasasen mukaan Tykkimäelle koronan vuoksi vaikea.

– Nyt on lomakausi päällä, joten jos haluaa mennä huvipuistoon, niin sinne on pakko mennä nyt, vaikka onkin hellettä, Pasanen kertoo.

3:50
MTV Uutiset Live Tykkimäellä: Miten ennätyshelteillä pärjää huvipuistossa?

Paahtava aurinko tuo tietysti omat lisähaasteensa huvipuistonkin pyörittämiseen.

– Asiakkaat osaavat huolehtia itsestään. Kauppa käy kioskeissa, joista saa ostaa juomaa ja viilentävää jäätelöä. Asiakkaat varmasti tiedostavat, että pienet lapset väsyvät helteillä nopeammin. Keskimääräinen viipymä huvipuistossa on vähän normaalia lyhyempi, Pasanen toteaa.

Toimitusjohtaja kantaa huolta työntekijöidensä jaksamisesta.

– Helle on erittäin hankala Sille ei voi mitään. Pitää yrittää tauottaa ja viedä juomaa.

17.18 Kouvolassa on nyt mitattu 34 asteen lämpötila, joka on koko kesän ennätyslukema, kertoo konkarimeteorologi Pekka Pouta.

14.37: Kouvolassa eilen tehty lämpöennätys on mennyt tänään uudestaan rikki, kun Anjalan mittausasemalla on mitattu hellettä 28 päivää peräkkäin.

Elina ja Peter myyvät Kouvolan torilla marjoja ja hikoilevat katoksen alla.

– On aika tukalaa seisoa koko päivä. Loppupäivästä alkaa huippaamaan, väsyttää vähän normaalia enemmän ja juomista menee paljon, Peter ja Elina kertovat jaksamisestaan MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Jos voisi viettää päivänsä rannalla, olisi varmaan ihan kivaa, Elina sanoo ja naurahtaa. 

Kauppa on myyjien mukaan käynyt helteelläkin ihmeen hyvin. Etenkin aamut ovat heidän mukaansa oleet vielä vilkkaita, mutta iltapäivää kohti mentäessä tilanne on vähän hiljentynyt.

Helle harmittaa torimyyjiä erityisesti marjasadon kannalta.

– Kaikki kypsyy nopeasti, ja ainakin mansikka-aika menee nopeasti ohi. Mansikkaa menee sen takia myös hukkaan, kun kaikkea ei saada myytyä, Peter ja Elina kertovat. 

Miten sitten pärjätä tukalassa helteessä viikkokaupalla putkeen?

– Ei kai siinä muuta kuin juomista paljon. Pitää muistaa myös syödä paljon, ja jos kotona on viilennyspumput, niin sinne alle vaan, Elina ja Peter neuvovat.

– Mutta kyllä tässä pikkuhiljaa kaipaisi muutakin kuin hellettä, Elina toteaa.

13.15. Helleputken kuumassa ytimessä, Kouvolan torilla, oli rauhallista päivän kuumimpaan aikaan kello 13:n jälleen. Välipalaa ja lounasta nautittiin visusti aurinkovarjojen suojissa. Helleraja ylittyi 28. päivänä putkeen, mikä on yhden mittausaseman Suomen ennätys. 

11.50: Suomenlahden poijulla mitattiin eilen sen noin 20-vuotisen historian korkeimmat meriveden lämpötilat. Vuorokauden keskiarvo oli 25,2 astetta ja korkein arvo 26,6 astetta.

Asiasta kertoo Ilmatieteen laitos Twitterissä.

Aaltopoiju sijaitsee keskellä Suomenlahtea. Rannan lähistöllä vesi on tavallisesti vielä muutaman asteen lämpimämpää.

Aiemmin aamulla:

Kouvolassa tehtiin eilen helleputkiennätys  tänään edessä uusi?

Yhden paikkakunnan kaikkien aikojen helleputkessa yllettiin eilen uuteen ennätykseen, kun Kouvolan Anjalan mittausasemalla tuli täyteen 27 peräkkäistä hellepäivää. Koskaan aiemmin Suomessa ei ole mitattu yhtä montaa hellepäivää putkeen samassa paikassa.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi arvioi, että Kouvolassa samaan putkeen saadaan kaikkiaan ainakin 30 peräkkäistä hellepäivää, eli tänään tehdään taas uusi ennätys.

34 asteen raja voi mennä rikki

Lämpimintä on tänään ennusteen mukaan Varsinais-Suomesta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä, jolla lämpötilat voivat laajasti nousta yli 30 asteen.

Kuluvan kesän lämpöennätyksiä saatetaan hätyytellä esimerkiksi Kymenlaaksossa, ja 34 astetta on Ilmatieteen laitoksen mukaan ihan mahdollinen.

Tämän vuoden tähän mennessä ylin lämpötila, 33,9 astetta. Se mitattiin eilen Hyvinkäällä Uudellamaalla.

Hellevaroitus on voimassa kaikkialla maassa Lappia ja Koillismaata lukuun ottamatta. Metsäpalovaroitus on voimassa kaikkialla paitsi aivan pohjoisimmassa Lapissa.

Milloin on päivän kuumin hetki?

Meteorologi Miina Manninen kertoo, että aurinko on Suomessa korkeimmillaan ja sen lämmitysteho huipussaan näin kesäaikana noin kello 13–13.30.

– Kirkaan aurinkoisina ja heikkotuulisina päivinä lämpötila saattaa jatkaa nousuaan vielä iltapäivälläkin. Jos säässä ei tapahdu päivän aikana muutoksia, päivän korkeimmat lämpötilat mitataan kello 13 ja 15 välillä, Manninen selvittää.

Tänään lämpimintä tulee Mannisen mukaan olemaan Itä-Suomessa, jonka yllä lepää kaikkien kuumin ilmamassa. Lisäksi sää on heikkotuulinen, mikä tekee ilmasta entistäkin tukalamman.

– Jos pitää valita yksi maakunta, jossa lämpötila todnäkösimmin nousee 34 asteeseen, se on Etelä-Savo. Mahdollista se on myös Pohjois-Savossa ja kaakonkulmalla, Manninen kertoo.

Öinen lämpöennätys meni rikki viime yönä

Viime yönä rikottiin Suomessa öinen lämpöennätys, sillä yön alimmat lämpötilat olivat mittaushistorian korkeimmat eli 24,2 astetta. Havainnot tehtiin Porvoon Kalbådagrundin majakan ja Lappeenrannan Hiekkapakan asemilla.

Aiempi ennätys yön korkeimmasta minimilämpötilasta oli 24,1 astetta vuodelta 2003.

Molemmat havaintopaikat ovat veden ympäröimiä, mikä on Ilmagtieteen laitoksen mukaan vaikuttanut mitattuihin lämpötiloihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja