Heikki katosi hoivakodista jäljettömiin vuosia sitten – miksi Outokummussa vihjaillaan lammen mysteerivainajasta? Tämä tappotutkinnasta tiedetään nyt

0:33
Katso, miltä poliisin tutkimalla Kalaton-lammella näyttää nykyisin

Sunnuntaisena iltapäivänä, 29. lokakuuta vuonna 2006 poliisi sai ilmoituksen Pohjois-Karjalan Polvijärvellä sijaitsevasta hoitokodista.

Yksi hoivakodin asukkaista, tuolloin 52-vuotias Heikki Olavi Karpov oli yllättäen kadonnut. Hoitohenkilökunnalla ei ollut mitään tietoa hänen olinpaikastaan.

Poliisi lähti paikalle usean partion voimin. 

Hoitokodin asukkaat saivat liikkua vapaasti hoivakodin alueella. Työntekijöilllä ei kuulusteluissa kertomansa mukaan ollut selkeitä havaintoja siitä, että Karpov olisi omin jaloin ottanut hatkat paikalta tai että joku olisi tullut häntä noutamaan.

Hoitolaitos sijaitsee Polvijärven taajaman ulkopuolella Verkkolammintiellä. Illan ja yön aikana hoitokodin läheiset metsä- ja vesialueet tutkittiin,  paikan henkilökuntaa ja miehen lähipiiriä kuulusteltiin.

Ennen katoamistaan Karpov asui Outokummussa. Hän oli ollut asiakassuhteessa eri hoitolaitoksiin myös aiempina elinvuosinaan.

Hoikkavartaloisesta, 178-senttisestä, silmälasipäisestä ja harmaatukkaisesta, kumarakulkuisesta miehestä ei tähänkään mennessä ole tehty havaintoja.

Katoamispäivänään hän oli pukeutunut farkkuihin ja siniseen Adidas-puseroon.

Kului 14 vuotta. Nyt tapausta tutkitaan jälleen.

Mikä olisi tapon motiivi?

Kevään kuluessa Itä-Suomen poliisi on saanut useita vihjeitä, jonka mukaan Outokummussa sijaitsevassa Kalaton-lammessa olisi vainaja. 

Virkavalta epäilee, että joku on tappanut Karpovin ja mahdolliset kätkenyt ruumiin lampeen.

– Mikään yksittäinen seikka tai vihje ei ole johtanut tutkinnan käynnistämiseen. Kuten monessa pitkäkestoisen tutkinnan tapauksessa, myös tässäkin tutkinta on koostunut pienistä palasista, joita sovitamme yhteen. Näiden tietojen pohjalta olemme tilanteessa, jossa on syytä epäillä rikosta, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Simo Hämäläinen täsmentää.

Etäisyys Karpovin hoivakodista Kalattomalle on maanteitse noin 50 kilometriä. Tutkinnanjohtajan mukaan töpöttäen kävellyt Karpov ei ole voinut kulkea välimatkaa omin jaloin, mikäli hän on syystä tai toisesta alueelle päätynyt. 

Hämäläisen käsitys on, että paikallisilla on Kalaton-lammessa olevasta vainajasta sellaisia tietoja ja havaintoja, joita ei syystä tai toisesta ei ole kokonaisuudessaan haluttu saattaa poliisin tietoon.

 Poliisi selvittää edelleen, mitä motiiveja Karpovin surmatyön taustalla voisi olla.  Poliisin tiedossa ei ole, että Karpovilla olisi kytköksiä rikollispiireihin.

Kuluneen kevään aikana poliisi on puhututtanut ja kuulustellut useita henkilöitä tapauksesta. Tutkinnanjohtaja ei täsmennä määrää, mutta kertoo epäiltyjä olevan enemmän kuin yksi. Epäiltyjen joukkoa kartoitetaan jatkuvasti.

– Lähtöoletus on, että tekijä on tuntenut uhrinsa, eli Karpov ei olisi joutunut henkirikoksen uhriksi sattumalta. Nämä kaikki asiat ovat sellaisia, joita tutkinnassa selvitetään.

Lammenrannan asukkaita kuultu

Kalattomaksi nimetty lampi on pinta-alaltaan alle puolen neliökilometrin kokoinen. Se sijaitsee reilun parin kilometrin päässä noin 6,6 tuhannen asukkaan Outokummun keskustasta.

Lampea ympäröi metsä, mutta idänpuoleisella rannalla on myös jonkin verran asutusta. Tutkinnanjohtaja ei omien tietojensa nojalla osaa sanoa, kuinka häiritsevältä ruumishuhut ovat asukkaista tuntuneet.

– Tutkijat ovat jututtaneet myös lammen lähistöllä asuvia ja asuneita. Minulla ei ole tietoa, onko tämä tapaus herättänyt heissä minkälaisia tuntemuksia. Mutta kyllähän tapauksessa tuollainen (häiritsevä) elementti on olemassa, Hämäläinen sanoo.

Lammella on on tehty etsintöjä keskiviikosta saakka.

Poliisikoirat ovat olleet tutkijoiden apuna sekä veneessä että lampea ympäröivän maaston tutkimisessa. Apuna käytetään vedenalaiseen etsintään erikoistunutta henkilöstöä ja kalustoa.

Poliisi on  pyytänyt etsintöihin virka-apua myös Suomenlahden merivartiostolta.

Tutkintatulokset poliisi pitää toistaiseksi omana tietonaan.

Kalattomalla käynnistetyistä tutkinnoista tiedotettiin keskiviikkona,  ja samalla poliisi pyysi yleisöltä vihjeitä.

Hämäläisen mukaan yksittäisiä vihjeitä on tullut keskiviikon jälkeen muutamia. Jokaisen vihjeen potentiaali ja taustat tarkistetaan, Hämäläinen kertoo.

Kaikkia Karpoviin ja Kalaton-lampeen liittyviä vihjeitä tai havaintoja pyydetään ilmoittamaan poliisin numeroon 041 4948 141 tai sähköpostitse vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.

– Tietoja ja havaintoja kovasti kaivataan, tutkijannanjohtaja painottaa.

Karpovin katoamispaikalla Polvijärvellä toimii edelleen hoivakotiyritys.

*Korjaus kello 10.13: Muokattu Heikki Karpovin ikää, hän oli 52-vuotias kadotessaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja