Hei pomo, haluatko oppia lisää esimiestaitoja? Ota opettajaksesi hevonen – "Liika paineistaminen ei toimi, silloin hevonen lähtee pois"

Hevonen ei välitä titteleistä tai johtoryhmän strategiasta, ja on siksi erinomainen esimiestaitojen opettaja 3:29
Hevonen on erinomainen esimiestaitojen opettaja.

Esimiestyössä korostuvat kuuntelemisen ja kommunikoinnin taidot. Omia vuorovaikutustaitoja voi harjoitella ja tarkastella tehokkaasti eläinten avulla, sillä viestin vaikuttavuudesta 60-90 prosenttia syntyy sanattomasta vuorovaikutuksesta.

Loppilaisen hevostilan ulkoaitauksessa kirmaa kolme hevosta. Sateesta ja tuulesta huolimatta hevoset ovat leikkisällä tuulella ja hevosavusteisen vuorovaikutuksen kouluttajat Henriika Maikku ja Esa Korhonen antavat niiden purkaa ylimääräistä energiaa.

Maikun ja Korhosen valmennukset yhdistävät psykologiaa, organisaatiotutkimusta ja hevosavusteista kokemuksellista oppimista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hevosten kanssa pääsee todella nopeasti kosketuksiin omien tunteidensa ja reaktioidensa kanssa. Samojen tunteiden ja tilanteiden kanssa, joita tulee vastaan päivittäin työelämässä.

– Hevoset ovat tarkkoja siitä, onko ihminen levollinen omassa voimassaan. Uskaltaako ottaa omaa tilaa, kertoa suoraan mitä haluaa ja onko kykyä kuunnella. Hevoset rakastavat suoraa vuorovaikutusta ja sitä, ettei tarvitse arvailla mitä siltä odotetaan. Hevosen kanssa toimiessa ei pidä yrittää miellyttää liikaa. Täytyy uskaltaa tehdä aktiivisesti asioita, mutta liika paineistaminen ei toimi. Silloin hevonen lähtee pois, kertoo Maikku Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Itsetuntemus on esimiestyön tärkein työkalu

Korhosen ja Maikun koulutuksissa käy erityisesti esimiesasemassa olevia ihmisiä, jotka haluavat kehittää omia vuorovaikutustaitojaan. Psykoterapeuttina toimiva Maikku nimeää esimiestyön yhdeksi tärkeimmäksi työkaluksi itsetuntemuksen. Hyvä esimies tunnistaa oman toimintansa esimerkiksi paineen alla, eikä mene autopilotille stressikäyttäytymisen pohjalta.

– Tottakai tarvitaan ammatillista kompetenssia, mutta esimiestyö on pitkälle vuorovaikutustyötä. Hyvä esimies on ihminen, joka haluaa tutkia itseään ja luoda muille psykologista turvaa. Vuorovaikutukseen kuuluu olennaisena osana kuunteleminen, jotta oppii ymmärtämään miten ja miksi toinen ihminen ajattelee ja käyttäytyy tietyllä tavalla.

Hevosen avulla paremmaksi esimieheksi

Hevonen on laumaeläin, joka hakee aktiivisesti sosiaalista liittymistä lajirajojen yli. Hevonen haluaa vuorovaikutukseen mutta se ei välitä ihmisen tittelistä, sukupuolesta, iästä tai siitä mikä kenenkin palkka tai status työpaikalla on. Hevonen antaa toiminnallaan suoran ja välittömän palautteen ihmisen omaan toimintaan ja tunnetilaan.

– Me opimme paljon teoria edellä, mutta hevosten kanssa teoria, ennakko-odotukset tai toiveet eivät toimi. Hevosen kanssa nousevat tehokkaasti esiin tunteet, pelot ja toiveet. Pitääkö hevonen minusta, saanko siihen kontaktin? Mitä tapahtuu jos laitankin rajan, haluaako hevonen silti olla minun kanssani? Mitä minussa tapahtuu jos hevonen onkin energinen tai hurja, uskallanko olla oma itseni?

Samat ihmisten väliset ilmiöt tulevat hevosen kanssa suoraan näyttämölle kehollisena kokemuksena ja sitä kautta pääsee tutkimaan mistä turvallisuuden tunne syntyy juuri nyt meidän välillä. Työpaikoilla voidaan puhua paljon psykologisesta turvallisuudesta, mutta jos se ei tule todeksi ihmisten kokemuksessa, niin sillä ei ole mitään merkitystä.

Maikku kehuu myös hevosen armollisuutta, sillä hevonen on aina valmis uuteen vuorovaikutustilanteeseen.

– Hevonen ei jää kantamaan kaunaa ihmisen tavoin, vaikka viisitoista ensimmäistä kertaa ei onnistuisikaan. Hevosavusteisissa harjoituksissa ei ole kyse hevosen koulutuksesta. Tärkeintä on saada saada lisäymmärrystä oman mielen ja kehon toiminnasta. Tunnistaa omia käyttäytymismalleja ja oppia niistä.

Lue myös:

    Uusimmat