Hei hei kiire ja kärttyisyys – sujuvia aamuja lapsiperheeseen

Arkiaamu. Kiire ehtiä tarhaan, kouluun ja töihin. Hampaita ei huvita harjata tai vaatteita pukea, ei vaikka on pyydetty jo sata kertaa. Tuttua? Seuraavilla vinkeillä toivottavasti ihan kaikki nousevat sängystä sillä oikealla jalalla, ja kaaosaamut ovat enää muisto vain.

Lapsiperheessä aamut saattavat olla juuri päivän hankalin osa, jos nukkumaanmenoa ei lasketa mukaan. On olemassa kolme perussääntöä, joiden avulla saat luotua itsellesi onnistuneen aamurutiiniin, lupaa Realsimple.com

1. Aamut ovat olemassa. Aamurutiinien avulla taataan, että kaikki oikeasti tärkeät asiat saadaan tehtyä aamuisin.

2. Aamut kuvastavat sitä, mikä on tärkeää. Ellet ole varannut jollekin asialle aikaa, sitä tuskin aamusta itsestään löytyy. Kun asioista kuten hampaiden harjaus tulee tapa, ne vievät paljon vähemmän aikaa.

3. Aamut ovat horjumattomia. Jos annat itsesi painella torkkunappia, tai jätät aamiaisen väliin kiireessä, rutiinit menettävät puhtinsa. Varsinkin lapsiperheessä rutiineista on pidettävä kiinni.

Kun tiedostat nämä kolme perussääntöä, voit alkaa luomaan omalle perheellesi sopivia rutiineja. Tässä on keinoja aamustressin helpottamiseksi. Kaiken a ja o on ennakointi - ja rutiinit.

Aloita aamurutiinit illalla - nuku tarpeeksi

Lasta on vaikea saada aamulla hereille, jos hän ei ole nukkunut tarpeeksi. Itsestään selvää. Mutta kuinka paljon unta sitten tarvitaan?

Nyrkkisääntönä voisi pitää, että vauvat ja pikkulapset tarvitsevat 15 tuntia, taaperot ainakin 12 tuntia, koululaiset ainakin 10 tuntia ja teini-ikäiset ainakin 8 tuntia.

Entä sinä? Aikuistenkin on syytä nukkua ainakin 7 tuntia yössä.

Jos sinulla on vaikeuksia saada yliaktiivista lasta rauhoittumaan iltaisin, anna hänelle proteiinirikasta välipalaa puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Lasi maitoa toimii hyvin, koska se sisältää tryptofaani nimistä aminohappoa. On tieteellisesti todistettu, että tryptofaani auttaa nukahtamaan.

Valitse vaatteet illalla

Valitkaa seuraavan päivän vaatteet edellisenä iltana. Anna lasten osallistua valintoihin, mutta niistä ei sitten aamulla lipsuta. Tarkista myös seuraavan päivän sää jo illalla, jotta osaat varautua.

Aloita päiväsi ennen muita

Vaikka et olisikaan aamuihminen, herää silti ennen muuta perhettä ja kuntoile. Tutkimusten mukaan kuntoilu ennen aamiaista on tehokkaampaa kuin aamiaisen jälkeen.

Pukeutukaa ennen aamiaista

Elleivät lapsesi ole todella todella sotkuisia syöjiä, tehkää sääntö, että aamiaispöytään tullaan pukeutuneina. Näin lapset voivat rauhassa nauttia aamiaisesta, ilman että pitää kiirehtiä pukemaan. Aikaa saattaa jäädä jopa leikkimiseen ennen lähtöä.

Valmista aamiainen etukäteen

Tee kaikki valmistelut aamiaista varten edellisenä iltana. Kata pöytään ainakin lautaset, lasit ja aterimet mitä tarvitaan. Leikkaa vihannekset ja juusto valmiiksi, ja laita jääkaappiin odottamaan nostoa pöytään. Täysjyvämuroista ja mysleistä saa ravitsevan ja nopean aamiaisen hedelmien ja marjojen kera, aina ei tarvitse keittää puuroa.

Kisatkaa

Kannusta lapsiasi tekemään asioita itse pienten päämäärien avulla. Laita vaikka cd soimaan ja pyydä lastasi pukemaan vaatteet päälle ensimmäisen kappaleen aikana, harjaamaan hiuksensa toisen kappaleen aikana ja pukemaan ulkovaatteet kolmannen kappaleen aikana. Valitse lasten tuntemia kappaleita, jotta he itsekin hahmottavat ajankulua, ja ehtivät suorittamaan tehtävän ennen musiikin loppua.

Jätä aikaa ehostukselle

Meikki on mukavuus, ei välttämättömyys. Lontoossa tehdyn tutkimuksen mukaan 85 prosenttia vastaajista sanoi ehostuksen kohentavan mielialaa. Vähän ripsaria ja huulikiillettä, lähes huomaamatonta ja nopeaa. Erään tutkimuksen mukaan meikkiä käyttävät naiset nähdään pätevämpinä ja etenevät nopeammin urallaan.

Anna lapselle valmiudet onnistua

Älä odota lapseltasi aamuisin enempää kuin on välttämätöntä. Voit hyvin pyytää heitä petaamaan sänkynsä, mutta älä odota heidän tekevän muita kotitöitä, siis aamuisin.

Asioilla on seurauksensa

Vaikka rutiinit olisivat kuinka nerokkaat, niillä ei ole väliä jos niitä ei noudateta. Opeta lapsille, että olet otsissasi ja teoilla on seurauksia: hyvistä palkitaan ja huonoista seuraa rangaistus. Kuka ehti ensin ulos, saa esimerkiksi tarran. Se, joka jäi aamulla vielä sängynpohjalle kellimään, joutuu illalla menemään saman verran aiemmin nukkumaan korvatakseen ”menetetyt minuutit”.

Muista: Kaikilla on omat tapansa, ja sinun pitää löytää teille ne oikeat, mutta näillä vinkeillä oman rutiinin luominen on toivottavasti hiukan helpompaa.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat