Tänään on aprillipäivä! Muistatko vielä nämä vuosien aikana tehdyt pilat? Suomalaisia on huijattu poskettomilla eläinaiheilla ja marsilaisten silmälaseilla

2:27
Isä esitti antavansa inssiajossa ansioituneelle tyttärelleen lahjaksi auton – tytär saikin jotain aivan muuta!

Tänään vietetään aprillipäivää, jonka kunniaksi kasasimme listan erilaisista aprillipiloista vuosien varrelta. Muistatko sinä nämä hauskat vedätykset?

On huhtikuun 1. päivä, siis aprillipäivä. Tänään kannattaa noudattaa äärimmäistä varovaisuutta, eikä pidä luottaa kehenkään tai uskoa mitään – sinua nimittäin voidaan vetää höplästä.

Aprillipäivää ei merkitty Suomessa kalenteriin, sillä päivä perustuu yllätyksellisyyteen ja ennalta-arvaamattomuuteen. Vuosisatoja vanha ja leikkimielinen perinne näkyy vuosittain erilaisina käytännön aprillipiloina sekä keksityillä ja hölmöinä "uutisina".

Sen sijaan, että jekuttaisimme sinua – ainakaan tällä artikkelilla – keräsimme listan aprillipiloista vuosien varrelta. Muistatko sinä nämä vedätykset?

Taisteluhelikopterikyyditykset

Kansan Uutiset väitti etusivullaan vuonna 1998, että Puolustusvoimat tarjoavat helsinkiläisille kyydin harjoitusraketein varustelluissa taisteluhelikopterissa.

Uutisen mukaan lennolle päässeet matkustajat olisivat saaneet halutessaan kokeilla harjoitustykkien tehoa Finlandia-talon viereen rakennettuun maaliin. 

Ilvekselle oma suurhallinsa

Aamulehti uutisoi samana vuonna, että jääkiekkojoukkue Ilves saa oman suurhallinsa Tampereen keskustaan. Lehden mukaan Tappara-joukkuetta ei olisi päästetty halliin, sillä joukkueella oli uutisen mukaan liian vähän kannattajia. 

Terästetty sukellusvene

Vuonna 1998 medioissa väitettiin, että Saksasta oli löydetty sukellusvene, joka oli ääriään myöden täynnä konjakkia.

Maanviljelijöille kuulakärkikynät – EU:n piikkiin!

Suomalaisia yritettiin jekuttaa myös uutisoimalla uudesta EU-tuesta, jonka myötä sata Keski-Pohjanmaan alueen maanviljelijää olisi saanut Euroopan Unionilta tuliterät kuulakärkikynät. 

Marssilaisetkin käyttävät silmälaseja

Myös MTV oli jekkuilun ytimessä jo 20 vuotta sitten. Huomenta Suomessa kerrottiin 1.4.1998, että kansainvälisen avaruus- ja tähtitutkija "Heikki Tähtisen" löydöstä, jonka mukaan ihmiset eivät ole ainoita universumimme älyllisiä olentoja.

Huomenta Suomen lähetyksessä ruudulla näytettiin epämääräinen kuva, joka avaruus- ja tähtitutkija Tähtisen mielestä viittasi siihen, että Marsissa on olentoja, jotka käyttävät silmälaseja.

Verohallinnon karvaiset ystävät

Verohallinto väitti muutama vuosi sitten, että verotarkastusyksiköissä hyödynnetään kissoja ja koiria vilpillisesti täytettyjen verolomakkeiden etsimisessä.

Verohallinto julkaisi hilpeän videon, jossa karvaiset ystävät näyttäytyvät työn touhussa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Possuista tukea poliisikoirille

Verohallinto ei ole ainoa, joka on aikoinaan tehnyt eläinaiheisen aprillipilan. Helsingin poliisi näet jekutti kaksi vuotta sitten ottaneensa testikäyttöön viisi poliisisikaa koiratoiminnan tueksi.

– Sioilla on ylivertainen hajuaisti verrattuna muihin eläimiin. Ne löytävät käytännössä mitä vaan. Rahaa, huumeita ja tuntuvat löytävän erittäin hyvin myös kadonneita ihmisiä.

– Tosin toistaiseksi meillä on ollut maastossa aika paljon ongelmia, kun ne ovat löytäneet lähinnä tryffeleitä. Toki näistä löydöistä on ollut iloa poliisin kahvihuoneissa, komisario Pertti Takavillamo totesi Helsingin poliisilaitoksen Twitter-tilillä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Pimee Taksi -sovellus

Kaksi vuotta sitten taksiliitto vinoili vuonna 2014 Suomessa toimintansa aloittaneelle Uber-kuljetuspalvelulle. Taksiliitto kertoi lanseeraavansa uuden Pimee Taksi -sovelluksen, jota hallinnoidaan Bahamasaarten auringon alta.

– Kuljettaja-partneriksi voi ryhtyä kuka tahansa maksimissaan 75 vuotta vanhalla autolla – myös mopo- ja aura-autot käyvät. Kuljettaja-partnerin rikosrekisterillä, taustalla tai terveydentilalla ei ole niin väliä, kunhan jonkinlainen ajokortti löytyy, liitto tiedottaa. 

Vappupallot uusiokäyttöön

Ilmatieteen laitos kehotti muutama vuosi sitten ottamaan vappuriehassa mukana olleet vappupallot talteen. Laitos väitti, että foliopalloihin kiinnitettyjä antureita käytetään tärkeään tutkimustyöhön. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Veikkauksen Miljonäärideitti-palvelu

Kolme vuotta sitten Veikkaus kertoi laajentavansa toimintaansa. Rahapeliyhtiö väitti lanseeranneensa Tinderin kaltaisen Miljonäärideitti-palvelun.

– Palveluun liittyneet henkilöt voivat ilmoittaa Veikkauksen peleistä voittamansa rahasumman profiilissaan. Näin myös miljonäärisinkuilla on mahdollisuus löytää toisensa, eikä heidän tarvitse pelätä, että vastapuoli olisi kiinnostunut vain rahasta, Veikkauksen tiedotteessa muotoillaan.  

Jos julkaisu ei näy, voit katoa sen täältä

Uusi ja hämmentävä lintulaji

WWF Suomi kertoi pari vuotta sitten löytäneensä uuden hämmentävän lintulajin, hämälokin – ja vieläpä Suomen Merikarvialta!

– Turun yliopiston tutkijat selvittävät parhaillaan, onko tuore löydös hämälokki (Araneae laridae) vuosituhansia vanha laji vai ovatko Itämeren saasteet johtaneet lokin geenien muuntumiseen viime vuosina, WWF Suomen Facebookissa väitettiin.  

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Aku Ankka saa pöksyt jalkaansa

Aku Ankan pukeutuminen on puhuttanut aina 1970-luvulta lähtien. Kolme vuotta sitten Aku Ankka jekutti lukijoitaan, ja väitti epäonnisen ankkahahmon saavan vihdoin housut jalkaansa.

Tuolloin Aku Ankan YouTube-videolla kerrottiin, että Ankkalinnassa seikkailevien ankkojen housuttomat ajat ovat ohi.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä

Ilves ja Tappara yhdistetään

Jääkiekkojoukkueiden suhteen on pilailtu useasti. Aamulehti aprillasi suomalaisia kaksi vuotta sitten, että Tappara ja Ilves olivat päässeet yhteisymmärrykseen jääkiekko-organisaatioidensa yhdistämisestä.

Uutisen mukaan Tampereella olisi ollut vuoden 2017 liigakaudella vain yksi joukkue. Lehdessä aprikoitiin, tulisiko uuden joukkueen nimeksi Tilves vai sitten Ippara. 

Julkkikset muuttavat pysyvästi ulkomaille

Vaikka jo eläköityneen räppäri Cheekin, eli Jare Henrik Tiihosen, on tiedetty viihtyvän ulkomailla, kolme vuotta sitten aprillipäivänä kerrottiin, että räppäri muuttaa pysyvästi Kiinaan.

Yle taas väitti maailmanmatkaaja Ville Haapasalon siirtyvän viettämään eläkevuosiaan naapurimaahamme Ruotsiin.

– Olen aina ihaillut ruotsalaisuutta, ruotsalaisten välittömyyttä, ruokakulttuuria, diskuteerausta ja pukeutumista. Ihmisillä on siellä kunnon vaatteet päällä, Haapasalon väitettiin kommentoivan jutussa. 


Basso Radio lähtee aurinkorannoille

Bassoradio hämäsi kuulijoitaan kaksi vuotta sitten kertomalla suuntaavansa Espanjan lämpöön. 

– Viinasta ja tupakasta puhumistakin rajoitetaan koko ajan. Meillä loppuu puheenaiheet, aamulähetyksen juontaja perusteli muuttopäätöstä


Kiinalaisten revontulipuisto Kittilään

Lapin Kansa nosti tasoja aprillipilailun suhteen kaksi vuotta sitten, kun lehti väitti kiinalaiset suunnittelevan revontulipuistoa Kittilään. Hankkeen budjetiksi arvioitiin 95 miljoonaa euroa.

– Kuplan sisäpinnalle heijastetaan tähtitaivas läpi vuoden. Kemikaalit yhdistettynä kahden jättimagneetin luomaan magneettikenttään luovat revontulia lähes kosketusetäisyydelle, lehdessä avattiin hanketta. 

Juustonaksut ovat hyväksi iholle

Helsingin Sanomien Nyt-liite vinkkasi vuonna 2011 mullistavasta ruotsalaistutkimuksesta, jonka mukaan juustonaksuja voi käyttää ulkoisesti ihonhoitoon.

Tutkimuksen koeryhmä oli mukamas nauttinut naksuja päivittäin vuoden ajan, minkä ansiosta heidän ihonsa oli muita huomattavasti kimmoisampi. Sama vaikutus saatiin aikaiseksi hieromalla juustonaksuja ihoa vasten.  

Maanteiden käyttö maksulliseksi

Ilkka-lehti jekutti ja samalla myös kauhistutti väittämällä vuonna 2011, että verkkosivuillaan osa Etelä-Pohjanmaan tiestöistä muuttuisivat maksullisiksi.

Lehden mukaan Etelä-Pohjanmaa oli ilmoittautunut EU:n pilottihankkeeseen, minkä ansiosta lakeuksien pääteille olisi asennettu tietulleja.

Vaasalaisille tosin olisi sallittu erivapaus, sillä vaasalaisilla oli pakottava tarve päästä maksutta Tampereen Ikeaan.

Syötävää koirankakkaa

Kevät tunnetaan aikana, jolloin kävelyteillä tulee olla erityisen varovainen koirankakkakasojen vuoksi. Aamulehti tarttuikin näihin lumen alta palajastuviin ikäviin yllätyksiin, ja kertoi vuonna 2011 mullistavasta keksinnöstä.

Lehden mukaan Deli-Poop-niminen tuote tuottaa koiran ulosteesta papanoita, jotka muistuttavat koiran kuivaruokarakeita, jotka taas voi syöttää lemmikkikoiralle seuraavana ateriana.

Vaikka ajatus olisikin ekologinen, kuinka uskottavana tällaista innovaatiota voi pitää?

Julkkisten tekemät jekut

Moni julkisuudesta tuttu henkilö ottaa aprillipäivästä kaiken ilon irti. Moni julkkis vedättää etenkin some-seuraajiaan aprillipäivisin – joksus jopa erittäin onnistuneesti. 

Roope Salminen esimerkiksi väitti vuonna 2016, että Roope Salminen & Koirat -yhtyeen uudella sinkkukappaleella esiintyisi Hjallis Harkimo.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Samana vuonna Toni Wirtanen teki jekun, jonka varmasti moni reality-ohjelmia fanittava suomalainen TV-katsoja olisi toivonut olevan totta. 

Apulanta-yhtyeen keulakuva nimittäin vihjaili, että hän osallistuu vaimonsa Jannika B:n kanssa seuraavalle Temptation Island -deittiohjelman toiselle tuotantokaudelle pariskuntana. 

– Emme voi vielä paljastaa, mikä ohjelma on kyseessä, mutta niin kuin eilen nähtiin, niin yksi pari joutui lähtemään kesken leikin ohjelmasta pois, ja uusi pari tarvitaan tilalle, Wirtanen kirjoitti vihjailevasti Instagramissa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Millaisten aprillipilojen kohteeksi sinä olet joutunut tänään?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja