Mainos

Hautala ei eroa: "Minäkin olen tavallinen ihminen"

Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr) ei aio erota, vaikka hänen mukaan pitää pyrkiä elämään niin kuin opettaa. Hän sanoo joutuneensa kiristetyksi ja painostetuksi.

– Julkisuus ja moderni häpeärangaistus tuntuvat kovalta, Hautala sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Hän kuvasi tilannetta kaikista paineenalaisimmaksi pitkän poliitikon uransa aikana. Paine näkyi tiedotustilaisuudessa myös niin, että Hautala pyysi hermostuneena kuvaajia tilaisuuden alussa lopettamaan kuvaamisen.

KESKUSTELU JATKUU HUOMENTA SUOMESSA

– Olen syvästi ymmärtänyt, että minun asemassani oleva henkilön ei tule tehdä tällaista. Olen pyytänyt monilta anteeksi, haluan pyytää myös kaikilta suomalaisilta anteeksi, koska ministeri edustaa suomalaisia, Hautala sanoi.

Hän oli myös pukeutunut kansanomaisesti: neuleeseen ja huiviin, ei bleizeriin.

Hautalakin on moralisoinut

Hän selitti toimintaansa monin tavoin.

– On selvää, että itsellänikin poliitikkona on ollut tapana nostaa yhteiskunnan epäkohtia moralisointiin asti.

– On pyrittävä elämään niin kuin opettaa. On aivan oikein, että tämä asia tuli julkisuuteen.

– Minäkin olen vain tavallinen ihminen.

Hautala sanoi, että vihreidenkin pitää pyrkiä olemaan tavallisten ihmisten puolue. Moralisointiin ei pitäisi olla kenelläkään varaa.

– Minulla ei ollut mitään syytä luulla, etteikö tämä ovenkorjaaja olisi elinkeinoharjoittaja. Myös oikeus on todennut miesystäväni rakennusvirhekiistan yhteydessä, Hautala selitti.

Hautala maksoi oven korjaamisesta ilman kuittia. Hautala luuli korjaajan hoitavan työnantajavelvoitteet itse, mutta nyt myöhemmin korjaaja on julkisuudessa sanonut olleensa työntekijä.

– On täysin totta, että maksoin pakolaiselle kertasiivouksesta käteisenä eikä minun olisi tätä pitänyt tehdä. Yritin löytää hänelle myös töitä. Tässä minulla meni vastikkeellinen ja vastikkeeton apu sekaisin.

"Kohu vahvistaa harmaan talouden torjuntaa"

Hautala kokee kuitenkin voivansa jatkaa ministerinä, mutta pitää välttämättömänä, että erosi harmaan talouden ministerityöryhmässä.

– Minusta on sanottu tulleen harmaan talouden symboli. Paradoksaalista kylläkin koen, että tämä kohu voi vahvistaa harmaan talouden torjuntatyötä, koska nyt kaikissa suomalaisissa kodeissa, työpaikoilla ja kahvipöydissä keskustellaan siitä, kuinka itse kukin on yrittänyt selviytyä näistä velvollisuuksistaan, mutta se ei ole helppoa.

– Olen harkinnut eroa, mutta olen tullut siihen tulokseen, että on oikein, että puolustan paikkaani ministerinä, Hautala vastasi toimittajien kysymykseen.

Hautala sanoo tehneensä virheen yksityiselämässään, ennen ministeriaikaansa eli vuonna 2009. Hän perusteli jatkoaan ministerinä myös vihreiden johdon tuella.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ovat tukeneet Hautalan jatkoa ministerinä.

Hautalaa painostettu ja kiristetty

Hän mainitsi myös tulleensa painostetuksi ja kiristetyksi asiassa.

Hän pahoitteli myös sitä, että koko asian selvittäminen on kestänyt useita päiviä.

– Se tullaan näkemään, mikä on äänestäjien tuomio, Hautala kommentoi mokansa vaikutusta vihreiden poliittiseen kannatukseen.

Hautala piti tänään ulkoministeriön tiloissa Helsingissä tiedotustilaisuutta, jossa hän kommentoi oviremonttiinsa liittyvää kohua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.