Pääministeri Marin korostaa MTV:n Uutisextrassa: Yli 10 hengen hautajaisia ei ole kielletty – "Hautajaiset ovat niin vakava asia, ettei hallitus tällaisia ohjeita ole antanut"

1:46
Uutisextra lähetetään kokonaisuudessaan MTV Uutiset Livessä kello 17 ja MTV3-kanavalla kello 19.10. Katso videolta etukäteismaistiainen!

Koronakäytännöt ovat vaikuttaneet suuresti kirkollisiin toimituksiin, muiden muassa hautajaisiin. "Tietenkin hautajaisiin saa osallistua", sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.) MTV Uutisten Uutisextrassa.

Yli 10 hengen julkiset kokoontumiset ovat tällä hetkellä kiellettyjä koronatilanteen johdosta.

MTV:n Uutisextrassa politiikan toimittaja Vesa Kallionpää huomauttaa pääministeri Marinille, ettei esimerkiksi hautajaisiin oteta tällä hetkellä yli 10 ihmistä.

Tähän Marin vastaa sanomalla, että "jos sattuu sellainen ikävä asia, että oma läheinen kuolee, tietenkin hautajaisiin saa osallistua".

– [Osallistuja] pitää sitten turvavälin, ettei ole liian lähellä muita ihmisiä, mutta ei hallitus ole tehnyt sellaista linjausta tai päätöstä, että esimerkiksi hautajaisiin ihmiset eivät saisi osallistua, Marin toteaa.

– Jokainen meistä ymmärtää, että nämä ovat järkyttäviä hetkiä läheisten elämässä, Marin sanoo.

Hääjuhlista pidättäydyttävä

Toimittaja Kallionpää huomauttaa seurakuntien tulkitsevan 10 henkilön sääntöä rajoituksena.

– Häiden osalta sanoisin, että nyt on varmasti pidättäytyä hääjuhlien järjestämisestä. Mutta hautajaiset ovat niin vakava asia, että ei hallitus tällaisia ohjeita ole antanut. Haluan tämän tässä nyt sanoa, jos tällaista käsitystä on ollut jossakin päin Suomea, Marin vastaa.

Muilta osin Marin toivoo kuitenkin suomalaisten ja etenkin riskiryhmiin kuuluvien – esimerkiksi iäkkäiden tai perussairaiden ihmisten – pysyttelevän kotona ja välttelevän sosiaalisia kontakteja.

– Riskit ovat suuret. Jopa kuolema voi olla edessä, jos tämän taudin saa. Sen takia näitä seurauksia ei pidä missään nimessä väheksyä. Kaikkia toimintaohjeita on syytä noudattaa, Marin muistuttaa.

Kirkko: Lähimmäisten kohdalla voidaan joustaa

Evankelis-luterilaisen kirkon piispat antoivat maanantaina Suomen seurakuntiin toimintaohjeita.

Niissä hautajaisten enimmäiskooksi määriteltiin 10 henkilöä ja suositeltiin haudalla tapahtuvaa siunaamista. Ulkotiloissa tartuntariski on pienempi.

Keskiviikkona kirkko kuitenkin täsmensi ohjeistustaan. Tällöin todettiin, että sielunhoidollisista syistä hautaan siunaamisessa vainajan kaikkein lähimmät omaiset saavat olla paikalla, vaikka tilaisuus paisuisikin näin yli 10 hengen kokoontumiseksi.

Katso koko Uutisextra-lähetys MTV Uutiset Livessä kello 17 ja MTV3-kanavalla kello 19.10!

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.