Mainos

Hausjärven myrkkytynnyreistä syytteet

Hausjärven Lavinnon Lakeanummelta viime vuoden helmikuussa löytyneet "myrkkytynnyrit" johtavat syytetoimiin. Asiassa syyteharkinnan tehnyt valtionsyyttäjä Matti Nissinen on päättänyt nostaa asiassa syytteen törkeästä ympäristön turmelemisesta helsinkiläistä toimitusjohtajaa vastaan. Lisäksi syyttäjä vaatii liikemiehen syksyllä 1997 johtaman, teknologian alan osakeyhtiön tuomitsemista yhteisösakkoon.

Valtionsyyttäjä ei tässä vaiheessa katsonut aiheelliseksi julkistaa syytetyn ja teknologiyrityksen nimiä, jotka eivät vielä tänään olleet saaneet tietoa asiasta. Jutun haastehakemus lähti valtakunnansyyttäjänvirastosta Riihimäen käräjäoikeuteen.

Syyttäjä olettaa, että asian valmistelut vaativat käräjäoikeudelta vähintäänkin muutamia viikkoja. Sen lisäksi pääkäsittely oikeudessa tulee viemään useita päiviä. Törkeästä ympäristön turmelemisesta on laissa säädetty minimirangaistukseksi neljä kuukautta ja maksimirangaistukseksi kuusi vuotta vankeutta.

Laki ei edellytä esimerkiksi pohjaveden pilaantumista, vaan tietynasteinen pilaantumisen vaara riittää. Yhteisösakkoa taas on meillä sovellettu harvoin. Sen rajat ovat 5000-500 000 markkaa.

Valtionsyyttäjä Nissinen toteaa jutun tutkinnan olleen työlästä. Lukuisten kuulustelujen lisäksi esitutkinnassa on monin eri keinoin selvitetty paikalta tavattujen tynnyrien alkuperää ja osalta maahan valuneiden kemikaalien ominaisuuksia. Kaikkiaan aineistoa on kertynyt noin tuhat sivua.

Valtionsyyttäjän mukaan oli onnekasta, että tynnyrit havaittiin melko pian, ja torjuntatoimiin ryhdyttiin pikaisesti. Tapahtumapaikka on tärkeällä pohjavesialueella, mutta pohjaveden pilaantuminen onnistuttiin tässä tapauksessa estämään.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.