Haukiharrastajat toppuuttelevat Littoistenjärven zombiekohua – "Puolikuolleita kaloja tulee vastaan vähän väliä"

Suomen Haukiseuran aktiivit eivät näe suoraa yhteyttä Littoistenjärven kirkastamisella ja tällä viikolla esiin nousseilla huonokuntoisilla hauilla. Asia kannattaa harrastajien mukaan kuitenkin ehdottomasti selvittää.

Toissapäivänä sosiaalisessa mediassa alkoi levitä kuvia Littoistenjärvestä nostetuista heikkokuntoisista hauista. Hauenkalastajien ryhmästä tieto levisi pian tiedotusvälineisiin, onhan kyseessä varmasti tämän vuoden puhutuin järvi paljon huomiota saaneen puhdistusoperaation jälkeen. Moni yhdisti ilman tarkempia tietoja eläviksi kuolleiksikin kutsutut hauet kemikaalipuhdistukseen. Haukiharrastaja ei haluaisi tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä.

– Keskustelu lähti lapasesta jo hauenkalastajien ryhmässä, mutta asia ei näytä olevan ollenkaan niin radikaali juttu, että tällaista kohua olisi kannattanut nostaa. Puolikuolleita kaloja tulee kalastajalla vähän väliä vastaan, arvioi hauen kalastukseen keskittynyt Hannu Roos, joka on muun muassa asunut viisi vuotta Littoistenjärven rannalla.

– Olen harrastanut hauen kalastusta koko ikäni, olen keskittynyt vain siihen ja nähnyt kaikenlaisia tauteja, kiinni tarttuneita koukkuja ja niin edelleen. Aika normaalin näköisiä tautisia kaloja kuvissa oli omaan silmääni, Roos jatkaa.

Haukimies on käynyt ahkerasti Littoistenjärvellä tänäkin kesänä.

– Pari-, kolmekymmentä haukea on noussut tänä kesänä, eikä ole tullut ensimmäistäkään sairasta yksilöä vastaan. Toki aina on mukana sellaisia, joita isommat lajitoverit ovat näykkineet, mutta se kuuluu haukien elämään, Hannu Roos kertoo.

Haukiseura toivoo asian selvittämistä

Hauenkalastajilla on oma seuransa, joka pyrkii edistämään hauenkalastuskulttuuria ja toisaalta haukikannan hyvinvointia. Suomen Haukiseurassa kohua pidetään täysin ylimitoitettuna.

– Kohun mittaluokkaan verrattuna itse asia vaikuttaa varsin pieneltä. Erilaisia arvioita on ehditty esittää. Taustalla voi olla vesihome tai se, että kirkastunut vesi on saanut hauet hyökkäämään aktiivisemmin toisiaan vastaan, kertoo Suomen Haukiseuran hallituksen puheenjohtaja Niko Satto.

Aiempina vuosina Littoistenjärvessä on Saton mukaan ollut muun muassa läikkätautisia haukia.

– Joka tapauksessa olisi hyvä, että asia saataisiin tutkittua, Satto jatkaa.

 

Näin sameavetinen ja haiseva Littoistenjärvi puhdistettiin 1:28

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja