Sukellus vuosi sitten kemikaaleilla kirkastettuun Littoistenjärveen: Uiko vastaan vielä "zombihaukia"?

Sukellus vuosi sitten puhdistettuun Littoistenjärveen: Tältä siellä näyttää nyt 1:48

Kemikaaleilla kristallinkirkkaaksi puhdistettu Littoistenjärvi näyttää nyt hyvin erilaiselta kuin vuosi sitten toukokuussa juuri puhdistuksen jälkeen. Sukeltaja nappasi videolle järven vilkasta merielämää ja kuvasi, miltä järvessä näyttää nyt.

Viime toukokuussa Varsinais-Suomessa sijaitseva samea ja haiseva Littoistenjärvi muuttui kemikaalipuhdistuksen jäljiltä turkoosiksi ja kristallinkirkkaaksi – ainakin hetkeksi.

Vuosi puhdistuksen jälkeen järvessä pulikoidaan jälleen sameissa sävyissä.

– Väri on palautunut järvimäisempään lopputulokseen, hetkellisestä kirkastumisesta sai nauttia aikansa. Ei ollut yllätys, että väri haalistuu. Kirkkaus olikin pari viikkoa kuin toisesta ulottuvuudesta, kuvailee järvessä useaan otteeseen sukellellut Marko Ahde.

Turkoosi sävy himmeni huomattavasti viime vuonna jo pari viikkoa puhdistuksen jälkeen. Samentuminen on kuitenkin luonnollista, ja tilanne on edelleen parempi kuin ennen järven puhdistusta.

– Ennen puhdistusta ei sinilevän keskellä nähnyt paljonkaan, aika turha silloin oli edes järvessä sukellella. Nyt näytti hyvältä, en nähnyt sinilevää, Ahde kertoo.

Tukevia lahnoja ja haukia

Ahteen kuvaamalla videolla näkyy muun muassa haukia, lahnoja sekä ahvenia. Sukeltajan mukaan lahnat kykeni vuosi sitten erottamaan vedessä kauempaa.

– Hauetkaan eivät silloin osanneet pelätä. Nyt huomaa, että nekin ovat mukautuneet ympäristöönsä, hän sanoo.

Sukeltaja kuvailee pinnan alla näkemiensä lahnojen kokoa varsin kookkaaksi. Tämä johtuu osittain siitä, että kun isoja haukia kalastetaan järvestä ahkerasti, lahnoilta puuttuu niiden luontainen saalistaja. Lahnojen poistaminen järvestä on tärkeää sen rehevöitymisen estämisen kannalta.

Syksylläkin järvessä sukellellut Ahde kertoo, että syksyyn verrattuna järvessä oli nyt hieman enemmän sameutta. Tämä johtuu luultavasti keväisin puista tippuvasta siitepölystä ja lehdistä.

– Ihan sukeltajan näkökulmasta katsottuna järvessä olevat lumpeet toivat kivasti väriä ja kaislikossakin oli tavallista parempi näkyvyys, Ahde kertoo.

Näkyikö "zombihaukia"?

Syksyllä järvestä nostettiin useita rupisia "mutanttihaukia", joiden paiseisuuden epäiltiin aluksi olevan kemikaalipuhdistuksen seurauksia. Eviran tutkimuksissa selvisi kuitenkin, että haukia vaivasi järvestä tarttunut vesihome, joka ei voi tarttua ihmiseen.

Ahde ei henkilökohtaisesti ole moisiin ilmestyksiin törmännyt järvessä sukellellessaan.

– Olen ainoastaan nähnyt lukuisia terveitä haukia, hän sanoo.

Vuosien prosessi

Sukeltajan mukaan järven kehityksen tarkasteleminen on vuosien prosessi. 

– Rehevöitymisen tilannetta olisi kenties paras verrata vuoden päästä. Positiivisempaan suuntaan on kuitenkin menty. On hienoa, että monia ihmisiä kiinnostaa luonnon tasapainon auttaminen, Ahde summaa.

Näin sameavetinen ja haiseva Littoistenjärvi puhdistettiin 1:28

Lue myös:

    Uusimmat