Mainos

Hätätila kumottiin Argentiinassa

Talouskriisin kourissa kamppailevan Argentiinan parlamentti on tänään hyväksynyt presidentti Fernando de la Ruan eron. Uuden presidentin valinta lykättiin kuitenkin huomiseen.

De la Rua ilmoitti eilisiltana eroavansa vain muutama tunti sen jälkeen, kun talousministeri Domingo Cavallo oli eronnut. Parlamentin päätökseen asti presidenttinä toiminut de la Rua kertoi aiemmin tänään, että hän on kumonnut maahan julistetun hätätilan. Hätätila julistettiin aiemmin viikolla talouskriisin synnyttämien mielenosoitusten rauhoittamiseksi.

Vt. presidentiksi perustuslain mukaan noussut Ramon Puerta totesi tänään, että hän toimii virassa vain kaksi vuorokautta. Tämä tarkoittaa sitä, että opposition eli peronistien hallitseman kongressin on valittava uudeksi presidentiksi joko joku maan 24 maakuntakuvernööristä tai joku parlamentin jäsenistä.

Opposition kuvernöörit haluaisivat valita Puertan väliaikaiseksi presidentiksi ja pitää ennenaikaiset presidentinvaalit kahden kuukauden kuluessa. Argentiinan suurin ammattijärjestö CGT oli julistanut perjantaiksi yleislakon antaakseen pontta vaatimuksilleen talouden uudistamisesta.

Kuohunta jatkui

Valtaisat mielenosoitukset jatkuivat edelleen Argentiinan suurimmissa kaupungeissa viime yönä. Pääkaupungissa mielenosoittajat mm. sytyttivät tuleen kaksi pankkia ja McDonald4sin pikaruokalan korttelin päässä presidentinpalatsista. Presidentinpalatsia piiritti tuhansia vihaisia mielenosoittajia. Buenos Airesin keskusta muistutti silminnäkijöiden mukaan taistelukenttää.

Ainakin 26 ihmistä on saanut surmansa,ja kolmatta sataa on loukkaantunut useita päiviä jatkuneissa mellakoissa. Poliisi on pidättänyt noin 2 000 ihmistä ympäri maata. Surmansa saaneiden joukossa on kaduille tuupertuneita vanhuksia ja itsemurhan tehnyt korealaispariskunta, jonka kauppa oli tuhottu.

Mielenosoittajat ovat vastustaneet hallituksen rankkaa rahapolitiikkaa ja vyönkiristystoimia sekä maahan julistettua poikkeustilaa. Argentiinan talous supistui tämän vuoden kolmannella neljänneksellä lähes 5 prosenttia viimevuotiseen verrattuna. Julkinen velka on yli 130 miljardia dollaria (runsaat 860 miljardia markkaa, 145 miljardia euroa).

(MTV3-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 21.12.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.