Hatara tulitauko katkesi Syyriassa – "Kaikki elämään viittaava halutaan tuhota"

Viime viikon torstaina solmittu tulitauko Syyriassa katkesi eilen maanantaina. Asiasta uutisoivat muiden muassa uutistoimisto AFP sekä Financial Times.  

Tulitauko ehti olla voimassa ainoastaan kolme päivää. Venäjän tukemat Syyrian hallinnon joukot jatkoivat eilen ilmaiskuja maan luoteisosissa, kertovat uutistoimistot. 

Syyrian hallinto suostui tulitaukoon sillä ehdolla, että jihadistit ja alueen kapinalliset vetäytyvät Turkin ja Venäjän valvomalta puskurivyöhykkeeltä. Idlibiä ympäröivä vyöhyke on suurimmillaan 20 kilometrin levyinen.

Syyrian hallinnon mukaan Turkki ei ole ollut uskonnollinen tulitaukosopimuksessa sille asetetuille velvoitteille, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Tulitaukoa edelsivät ankarat pommitukset alueella. Maarat al-Numanin kaupungin pormestari Bilal Zikra tilannetta sietämättömäksi FT:n haastattelussa. 

– Ihmisillä on pulaa vedestä, koska Venäjän ilmaiskut kohdistuvat vesipisteisiin. Iskut ovat kohdistuneet paikalliseen toriin, leipomoon ja asuinalueille. Kaikki elämään viittaava halutaan tuhota alueella, pormestari sanoo. 

YK:n arvion mukaan reilun kolmen kuukauden aikana Syyrian hallinnon ja Venäjän iskuissa kapinallisten hallitsemaan Idlibin maakuntaan oli kuollut vähintään 450 ihmistä. Lisäksi yli 400 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa tänä aikana. 

Neuvottelut käytiin Kazakstanissa

Tulitaukosopimus oli neuvoteltu Syyrian hallinnon, opposition edustajien, Venäjän, Turkin ja Iranin edustajien keskusten. Aktivistit ja opposition joukkojen mukaan tykistötuli jatkui kuitenkin myös tulitauon aikana, kertoo FT. 

Idlibin maakuntaa ja joitakin sen ympärysalueita kontrolloi jihadistiryhmä Hayat Tahrir al-Sham. Ryhmän hallitsemilla alueilla asuu noin kolme miljoonaa ihmistä. 

Idlibin alue ja osat lähellä sijaitsevaa Haman maakuntaa ovat olleet kapinallisten viimeisiä suurempia tukikohtia. 

Lue myös:

    Uusimmat