Tarkkailujärjestön mukaan Etelä-Syyrian väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 350 ihmistä.
Syyrian hallinnon joukot ovat vetäytyneet druusienemmistöiseltä as-Suwaydan alueelta, kertoivat konfliktia tarkkaileva järjestö ja silminnäkijät torstaina.
Syyrian puolustusministeriö ilmoitti keskiviikkona, että joukot alkavat vetäytyä as-Suwaydan kaupungista.
Syrian Observatory for Human Rights -tarkkailujärjestön (SOHR) johtaja kertoi joukkojen vetäytymisestä uutistoimisto AFP:lle.
Lisäksi hallituksen joukoista kerrotaan AFP:lle, että vetäytyminen toteutettiin aamunkoitteessa. Joukkojen mukaan vetäytymiskäsky oli tullut hieman ennen keskiyötä paikallista aikaa.
Syyrian sisäministeriön mukaan alueella päästiin keskiviikkona sopuun uudesta aselevosta.
Syyrian väliaikainen presidentti Ahmed al-Sharaa sanoi televisioidussa puheessaan torstaina, että vastuu as-Suwaydan kaupungin turvallisuudesta siirtyy alueen uskonnollisille arvohenkilöille sekä paikallisille ryhmittymille.
Hallinnon joukkoja syytetty pikateloituksista
Tarkkailujärjestön mukaan Etelä-Syyriassa viikonloppuna alkunsa saaneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 350 ihmistä.
Järjestön mukaan yhteenotoissa on kuollut noin 80 druusitaistelijaa ja yli 50 siviiliä.
Taisteluita käytiin ensin beduiiniheimojen ja druusitaistelijoiden välillä. Myöhemmin myös Syyrian hallinnon joukot osallistuivat niihin.
Hallituksen joukot saapuivat kaupunkiin tiistaina. Syyksi sanottiin aselevon valvominen, mutta silminnäkijöiden mukaan hallituksen joukot olivat sen sijaan liittyneet beduiinien joukkoihin hyökkäämään druusitaistelijoiden ja siviilien kimppuun.
Sekä silminnäkijät että ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Syyrian hallinnon joukkoja pikateloituksista.
Myös Syyrian naapurimaa Israel on tehnyt viime päivinä ilmaiskuja as-Suwaydan alueelle ja Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen. Iskuissa as-Suwaydaan on SOHR:n mukaan kuollut toistakymmentä ihmistä.
Syyrian johto kritisoi Israelia
Syyrian väliaikainen presidentti Al-Sharaa kritisoi televisioidussa puheessaan Israelia iskujen kohdistamisesta siviili- ja hallintokohteisiin Syyriassa.
Al-Sharaa sanoi, että Israelin toimet monimutkaistivat tilannetta alueella merkittävästi ja lähes johtivat tilanteen laajamittaiseen kärjistymiseen. Hänen mukaansa Yhdysvaltain, arabimaiden ja Turkin väliintulo pelasti kuitenkin alueen tuntemattomalta kohtalolta.
Väliaikaisjohtajan mukaan hallinto saattaa vastuuseen ne, jotka ovat tehneet vääryyksiä maan druusivähemmistöä vastaan. Hän sanoi, että druusit ovat valtion suojeluksessa ja vastuulla.
Israel varoitti eilen iskujensa voimistamisesta, kunnes Syyrian hallinto vetää joukkonsa etelästä.
Israel on esiintynyt druusien suojelijana Syyriassa, vaikka sen on arveltu pyrkivän ennemminkin edistämään omia tavoitteitaan kylvämällä sekasortoa Syyriassa.
EU, Turkki, Iran ja YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsivat Israelin iskut. EU vaati lisäksi Syyrian keskushallintoa hillitsemään toimiaan as-Suwaydassa.
Yhdysvallat vaati keskiviikkona Syyrian keskushallintoa vetämään joukkonsa maan eteläosista. Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio sanoi myös, että osapuolten välillä oli sovittu askelista tilanteen rauhoittamiseksi.
Sieppaus johti kostotoimiin
Väkivaltaisuudet saivat alkunsa, kun aseistautuneet beduiinimiehet sieppasivat druuseihin kuuluvan vihannesmyyjän. Sieppaus johti kostotoimiin väestöryhmien välillä.
Alueen beduiinien ja druusien välillä on ollut vihanpitoa jo pitkään. Lisäksi druusit ovat olleet huolissaan asemastaan al-Sharaan uuden islamistisen hallinnon alaisuudessa. Syyriassa asui ennen maan sisällissotaa arviolta 700 000 druusia
Uutista päivitetty kauttaaltaan kello 12.41.
Uutista päivitetty kauttaaltaan 17.7. kello 8.42.