Syyrian Idlibiä pommitettu tänään raskaasti – 13 siviiliä sai surmansa

Syyrian Idlibiä pommitettu tänään raskaasti – 13 siviiliä sai surmansa 0:26

Venäjän armeija ja Syyrian hallituksen joukot ovat pommittaneet tänään Syyriassa Idlibin kaupunkia, joka on vielä kapinallisten hallussa.

Pommitukset tapahtuvat vain muutamia päiviä ennen kuin Venäjän, Iranin ja Turkin johtajat kokoontuvat keskustelemaan alueen humanitaarisesta tilanteesta. Maat keskustelevat perjantaina 7. syyskuuta.

Pommit tuhoisia siviileille

Pommikoneet pommittivat tänään Jisr al-Shughourin maaseutua Idlibistä länteen. Syrian Observatory Of Human Rights -järjestö kertoi ainakin 13 siviilin kuolleen pommituksissa. Myös kapinallislähteet kertoivat siviilien kuolleen, mutta pommituksissa ei kuollut sotilaita. 

Idlib on presidentti Bashar al-Assadia vastustavien kapinallisten viimeinen linnake maan luoteisosassa. Sen voittaminen merkitsisi valtavaa voittoa al-Assadille Syyrian verisessä sisällissodassa.  

Venäjän tukemana Syyrian Assad, jonka tukena ovat myös Iran ja paikallinen shiiamuslimien sotajoukko, on työntänyt kapinalliset pois aikaisemmin muun muassa Alepposta, Ghoutasta ja Derasta. Syyrian hallituksen ministeri on todennut, että Idlibin saarto ratkaistaan todennäköisesti voimalla 

– Tällä hetkellä sotilaallinen toimi on todennäköisempi kuin sovinto, ministeri Ali Haidar kertoi venäläiselle arabian kieliselle Sputnik-kanavalle.

Syyrian hallitus käyttää ilmaisua ”sovintoa” silloin, kun kapinalliset ovat antautuneet joillakin alueilla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kremlin: Iblid terrorismipesä

Haidar kuitenkin muistuttaa haastattelussa, että Idlibiä pidetään erilaisena muihin alueisiin verrattuna, koska alueella on paljon sotilaita. Myös YKn Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura on sanonut, että terroristijärjestö Nusra Frontilla ja al-Qaedalla on arviolta 10 000 sotilasta Idlibissä.

YK:n mukaan Idlibin alueelta on lähtenyt kolme miljoonaa ihmistä. Alueella pelätäänkin humanitaarista kriisiä. Turkki on muun muassa varustanut Syyrian vastaiselle rajalleen sotilaita ja tankkeja.

Tiistain ilmaiskut tapahtuivat vain tunteja sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump oli varoittanut Assadia ja tämän liittolaisia olemaan hyökkäämättä Iblidiin holtittomasti, koska sadat tuhannet voivat kuolla. Venäjällä Kremlin taas on kuvaillut Idlibiä terrorismipesäksi.

Lue myös:

    Uusimmat