Mainos

Syyrian kapinalliset pysäyttivät keskustelut rauhanneuvotteluista

Syyriassa kymmenkunta kapinallisryhmää on ilmoittanut, että ne pysäyttävät rauhanneuvotteluihin tähtäävät keskustelut maan hallituksen kanssa. Kapinalliset ilmoittivat myöhään maanantaina, että keskustelut jäädytetään, koska hallitus on sissien mukaan toistuvasti rikkonut viime kuun lopulla alkanutta tulitaukoa. 

Kapinallisryhmien yhteisen lausuman mukaan hallituksen joukot ovat rikkoneet tulitaukoa etenkin Wadi Baradan ja Ghoutan alueilla, jotka sijaitsevat lähellä Damaskosta.  

– Kaikki (eteneminen) maassa rikkoo (tulitauko)sopimusta, kapinallisten lausumassa sanottiin. 

Syyrian sotaa seuraavan The Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan maan hallituksen joukot etenivät maanantaina kohti aluetta, joka on kriittinen Damaskoksen vedenjakelun kannalta. 

– Hallituksen joukot ja libanonilaisen Hizbollah-järjestön taistelijat etenevät alueella. Joukot ovat nyt Ain al-Fijehin laitamilla, missä on alueen ensisijainen vedenlähde, järjestön johtaja Rami Abdel Rahman sanoi. 

Hallituksen joukot ovat piirittäneet Wadi Baradan aluetta vuoden 2015 puolestavälistä lähtien, mutta päättyneen vuoden joulukuussa armeijan joukot lisäsivät painetta alueella. Syyrian hallinto myös syytti viime kuussa kapinallisia alueen veden myrkyttämisestä ja sitten vedenjakelun katkaisemisesta.  

YK on arvioinut, että ainakin neljä miljoonaa ihmistä on ollut ilman vettä Damaskoksen alueella joulukuun 22. päivästä lähtien.  

Rauhanneuvottelujen ollut määrä alkaa tässä kuussa 

Syyrian rauhanneuvottelujen on ollut määrä alkaa Kazakstanin Astanassa myöhemmin tässä kuussa. Kazakstanissa on ollut tarkoitus neuvotella Syyrian hallituksen tukijoiden Venäjän ja Iranin sekä kapinallisryhmiä tukevan Turkin suojeluksessa. 

Tulitauon ja mahdollisten rauhanneuvottelujen ulkopuolelle jätettiin jihadistiryhmät Isis ja Fateh al-Shamin rintama eli entinen al-Nusran rintama. 

Syyrian hallitus on luonnehtinut tulitaukoa todelliseksi mahdollisuudeksi löytää poliittinen ratkaisu sotaan, joka on vaatinut yli 310 000 ihmisen hengen. 

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi vuodenvaihteessa yksimielisesti päätöslauselman, jossa tuettiin Venäjän ja Turkin aloitetta Syyrian tulitauosta ja uusista rauhanneuvotteluista Kazakstanissa. Päätöslauselman tarkoituksena on ollut tasoittaa tietä uusille neuvotteluille.  

1:56

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.