Suomalaisupseeri kritisoi Ukrainan Leopard 2 -panssarien käyttöä: "Ei juuri poikkea Venäjästä"

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa väitetään Ukrainan Leopard 2 -panssarivaunun tuhoutuneen Zaporizhzhian alueella 0:50
Venäjän puolustusministeriön Zaporizhzhian alueelta julkaisema video, jossa väitetään näkyvän tuhoutunutta ukrainalaista panssarikalustoa, mukaan lukien Leopard 2 -tankki. Yhdysvaltalaismedia Washington Post sanoo vahvistaneensa videon aitouden.

Maavoimien esikunnan everstiluutnantti Mika Mäenpää kritisoi Twitterissä Ukrainan tapaa käyttää saksalaisvalmisteisia Leopard 2 -panssarivaunujaan vastahyökkäyksessä.

Everstiluutnantti Mäenpään mielestä nähdyt videot "todistavat muuta kuin optimaalista käyttöä". 

– Ukrainan armeijan koulutustaso julkaistujen videoiden perusteella ei poikkea juurikaan Venäjästä, Mäenpää kommentoi Twitterissä.

– Ikävä kyllä taktisesti huonosti käytettynä Leopard 2 palaa siinä missä (venäläisvalmisteinen) T-72-vaunukin. Toivottavasti näkemämme videot ovat vain lyhyitä, tarkasti Venäjän toimesta propagandatarkoituksessa valittuja pätkiä, eivätkä kerro koko totuutta Ukrainan osaamisesta, hän jatkaa.

Mäenpää viitannee sosiaalisessa mediassa leviävään, todennäköisesti Venäjä-mielisten sotakommentaattorien alkujaan julkaisemaan videoon, jonka perusteella näyttää siltä, että Ukraina on menettänyt vähintään yhden Leopard 2 -panssarivaunun. Myös Venäjän puolustusministeriö on julkaissut videon.

Videolla väitetään näkyvän Leopard 2 -tankkeja sisältävä panssariletka, minkä lisäksi ilmeisesti dronella kuvatussa videossa näkyy todennäköisesti tuhoutunut tai pahasti vaurioitunut panssarivaunu, jonka uskotaan olevan Leopard 2 -tyyppiä.

Videon voi katsoa alla olevasta tviitistä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Käihkö: "Liian aikaista sanoa, onko käyttö optimaalista"

Everstiluutnantti Mäenpään käyttämä sanapari "optimaalinen käyttö" on peräisin Helsingin Sanomien jutusta, jonka otsikkoon oli nostettu sotatieteilijä Ilmari Käihkön sitaatti "ne (Leopardit) ovat siellä optimaalisessa käytössä"

Käihkö kommentoi Twitterissä jutun julkaisun jälkeen asiaa seuraavasti.

– Liian aikaista sanoa, ovatko Leopardit "optimaalisessa käytössä": Niitä tarvitaan kuitenkin etenkin Ukrainalle tärkeimmässä hyökkäyssuunnassa, Käihkö kirjoittaa.

ISW: Tappiot väistämättömiä

Kuva- ja videomateriaalin perusteella Venäjän suurhyökkäyksen aikana tapahtuneita kalustotappioita laskeva Oryx listaa Ukrainan menettäneen yhden Leopard 2A4 -panssarivaunun.

Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi sanoo MTV Uutisille, että Ukrainan Leopard 2 -panssarivaunuja on havaittu Etelä-Zaporizhzhjan alueella, jossa ukrainalaisjoukot hänen mukaansa pyrkivät läpimurtoon.

Leopard 2 -panssareiden ilmestymistä taistelukentälle on pidetty kohtuullisen varmana merkkinä vastahyökkäyksen alusta, sillä Ukraina on selvästi säästellyt niitä ja muuta länsimailta saamaansa raskasta kalustoa vastahyökkäystä varten.

– Tappiot ovat väistämättömiä missä tahansa sotilasoperaatiossa. Ukraina tulee menettämään sekä länsimaista että neuvostoliittolaista kalustoa kaikkien hyökkäysoperaatioidensa aikana, kommentoi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War raportteja, joiden mukaan Ukraina olisi hyökkäyksissään menettänyt länsikalustoa.

Leopard-vaunuista ratkaisun avaimet Ukrainalle? MPKK:n Paronen arvioi, miten Venäjä pärjäisi länsipanssareille 3:36
"Tiettyjä laatueroja" – MPKK:n Paronen arvioi, miten Venäjä pärjäisi länsimaisille panssarivaunuille. Haastattelu on helmikuulta 2023.

WP ja NY Times: Vastahyökkäys on alkanut

Yhdysvaltalaislehdet Washington Post ja New York Times ovat tällä viikolla todenneet lähteisiinsä vedoten Ukrainan pitkään odotetun vastahyökkäyksen alkaneen.

Ukraina on torstaina ja keskiviikkona esittänyt väitteitä suurista venäläistappioista. Ukrainan mukaan Venäjä on kahden edellisen vuorokauden taisteluissa menettänyt yhteensä muun muassa 31 panssarivaunua, 33 panssariajoneuvoa ja 65 tykkiä. Lukuja ei ole vahvistettu.

Everstiluutnantti Mäenpää ja esimerkiksi panssariprikaatin entinen komentaja, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) ovat aiemminkin moittineet Ukrainan panssarivaunuosaamista.

Lue myös:

    Uusimmat