Harvinainen verikuu ihastutti ympäri maailmaa – seinäjokinen Ulla heräsi aamuvarhaisella ikuistamaan näytöstä: "Kerrankin sää oli suosiollinen"

Lukijoiden upeat kuvat verikuusta 0:30
Katso lukijoiden upeat kuvat verikuusta.

Suomessa saatiin ihastella tänään aamulla harvinaista verikuuta, kun Kuu pimeni täydellisesti Maan varjoon. Seinäjokelainen Ulla Mursula heräsi aamulla aikaisin ikuistamaan harvinaisen verikuun.

Mursulan kello oli herättänyt vähän ennen kuutta. Hän oli herännyt ensimmäisen kerran jo kolmen aikoihin yöllä ja käynyt pihalla katsomassa sääolosuhteet. Seinäjoella oli pakkasta päälle parikymmentä astetta ja pilvetön taivas.

–  Laitoin riittävästi vaatetta päälle ja menin pihalle kuuden aikoihin. Asettelin kameran ja jalustan paikoilleen ja siinä sain istua omalla terassilla ja kuvailla. Lopettelin kuvaamisen puoli kahdeksan aikoihin, kun alkoi tulla kylmä ja lähdin sisälle kahvinkeittoon, Mursula nauraa.

Luontokuvat lähellä sydäntä

Mursula on harrastanut valokuvausta kymmenisen vuotta. Hän kuvaa Canon 600D järjestelmäkameralla ja on hankkinut siihen useita objekteja. Puhelimellakin tulee kuvattua joskus, mutta yleensä hän pyrkii kuvaamaan järjestelmäkameralla.

Mursulan ensimmäinen valokuvanäyttelykin järjestetään ensi kuussa Seinäjoella.

–  Luontokuvat ovat lähellä sydäntä. Paljon tulee otettua tähtitaivaasta ja kuusta kuvia. Muuten vähän tilanteen mukaan, mikä silmää miellyttää.

Valokuvauksessa yhdistyy ulkoilu ja harrastus

Mursulan mukaan kuvausharrastus vei mennessään ja hän yhdistää kuvaamisen ja ulkoilun. Mursula sanoo olevansa "Avaruuden pääkaupungista" Seinäjoelta. Seinäjoki lanseerasi sanonnan avaran Pohjanmaalaisen lakeusmaiseman vuoksi.

–  Käyn paljon ulkoilemassa ja otan kameran aina mukaan. Siinä tulee liikunta, ulkoilu, valokuvaus ja hyvä mieli kaikki kerralla.

Mursula kertoo kuullensa verikuusta viime viikolla ja oli alkanut heti suunnitella kuvaamista. Edellinen täydellinen kuunpimennys nähtiin Suomessa viime heinäkuussa. Harvinainen tilaisuus tarjoutuu seuraavan kerran Suomessa vuonna 2025.

Sää suosi verikuun ihailijoita

Vaikka kyseessä oli pimennys, kuu ei kuitenkaan kadonnut näkyvistä, vaan värjäytyi verenpunaiseksi Maan ilmakehän ansiosta.

Pimennyksen dramaattisin ja näyttävin osuus eli täydellinen vaihe kesti 62 minuuttia. Kokonaisuudessaan pimennys kesti yli viisi tuntia.

Maanantaiaamun verikuu oli haastavaa kuvata pimeyden takia, mutta Mursula onnistui nappaamaan muutaman onnistuneen kuvan. Muuten olosuhteet olivat hyvät.

 –  Se täytyy sanoa, että kerrankin sää oli suosiollinen. Vaikka oli kylmä niin silti poutainen ja hieno sää. Hyvin näki koko pimennyksen kaikki vaiheet, Mursula kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat