Mainos

Harry Belafonte Suomeen maaliskuussa

Harry Belafonte esiintyy Espoon Areenalla tiistaina 4.3.2003.

Harry Belafonte saapuu keväällä konsertoimaan Suomeen. Belafonte (s.1927) on eräs kautta aikojen merkittävimpiä ja tunnetuimpia afro-amerikkalaisia esiintyjiä; hänen taiteellinen lahjakkuutensa, karismaattinen olemuksensa sekä musiikillinen tyylinsä - jossa yhdistyy niin folk, jazz kuin maailmanmusiikin rytmitkin - ovat tehneet hänestä suositun kaikkialla maailmassa.

Alun perin Harold Belafonte aloitteli uraansa näyttämötaiteiden parissa menestyen palkittuna näyttelijänä niin teatterissa kuin elokuvissakin, joskin todellisen läpimurron tämä Marlon Brandon ja Tony Curtisin kurssikaveri teki sittemmin laulajana. Hänen vuonna 1956 julkaistu "Calypso" albuminsa myi yli miljoona kappaletta ja käynnisti ennennäkemättömän calypso-villityksen Amerikassa; listojen kärjessä pitkään keikkuneelta albumilta kansa otti välittömästi omakseen "Jamaica Farewell"-, "Brown Skin Girl"- ja varsinkin kuolemattoman "Banana Boat (Day-O)"-hitin. Belafonten karheasta äänestä sekä tarttuvarytmisistä kappaleista muodostuikin hänen todellisia tavaramerkkejään.

Harry Belafonte on sittemmin julkaissut useita menestyskappaleita- ja levyjä; mm. "Mary's Boy Child" (1957) sekä loppuunmyydystä Carnegie Hallin konsertista paria vuotta myöhemmin julkaistun albumin, joka pysytteli amerikkalaisilla myyntilistoilla huimat yli 3 vuotta!

Vuonna 1960 Belafonte laajensi menestystarinaansa myös tv-tuotannon puolelle, ollen alan ensimmäinen musta tuottaja. Hänen ohjelmansa "Tonight with Belafonte" palkittiinkin arvostetulla Emmy-palkinnolla samaisena vuonna.

Viime vuosikymmenet Harry Belafonte on omistautunut lähinnä ihmisoikeuksien puolustamiselle sekä edustamiensa asioiden ajamiselle hänen tuotantoyhtiönsä Harbel tuottaa elokuvia sekä televisio-ohjelmia mustasta amerikkalaisväestöstä ja -väestölle. Vuonna 1985 Belafonten aloittesta lähtenyt USA for Africa projekti ja sen valtaisaksi maailmanlaajuiseksi hitiksi noussut "We Are The World" kappale tuotti yli 70 miljoonaa dollaria kamppailuun Etiopian nälänhätää vastaan. Paria vuotta myöhemmin hän sai järjestyksessä toisena amerikkalaisena ja Danny Kayen jalanjäljissä kunnianarvoisan tehtävän toimia UNICEF:n Hyväntahdon Lähettiläänä.

Viimeksi Belafonte esiintyi maassamme vuonna 1998 täydelle salille. Tätänykyä jo 75-vuotiaan elävän legendan omin sanoin; "-Sosiaaliset ja poliittiset intressini ovat osa uraani, enkä voi erotella niitä - kappaleeni heijastavatkin ihmisten olotilaa. Taiteen tehtävä ei ole näyttää elämää sellaisena kuin se on vaan sellaisen kuin se tulisi olla".

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.