Harmittomalla taklauksella karut seuraukset – SM-liigahyökkääjän niskanikama murtui, hermovaurion kovat kivut rajoittavat normaalia elämää

Jääkiekon Liigassa pelaavan Vaasan Sportin hyökkääjä Joonas Komulaisen niskanikama murtui taklauksen seurauksena helmikuussa. Murtumasta aiheutunut hermovaurio aiheuttaa voimakkaita kipuja ja rajoittaa vasemman käden toimintaa. Uran jatko on kysymysmerkki, mutta Komulainen korostaa, että kyseessä oli huono tuuri, eikä törkeä taklaus.

Ylälaidan videolla Tulosruudun raportti lauantain Liiga-kierrokselta.

Komulainen kertoi maanantaina Sportin Youtubessa pitkästä poissaolostaan. 28-vuotias hyökkääjä ei ole pystynyt pelaamaan tai harjoittelemaan 2. helmikuuta 2018 pelatun Sport-KooKoo-ottelun jälkeen.

MTV Sport tavoitti Komulaisen tiistaina. Hyökkääjä kertoo murtaneensa niskanikaman helmikuisen ottelun taklaustilanteessa. Kuhmolaisen mukaan vauhti ei ollut tilanteessa kova, mutta mukana oli paljon huonoa tuuria.

– Menin päälaki edellä laitaan huonossa asennossa. Oli huonoa tuuria. Joskus voi kaatua rappusissakin pahasti.

Murtunut niskanikama on jo parantunut, mutta tilanteesta jäi hyökkääjälle hermovaurio. Kuntoutus on ollut pitkä, sillä vamma ei ole parantunut toivotulla tavalla.

– Vasemmassa kädessä ei ole puristusvoimaa ja kipuilen voimakkaasti.

Komulainen ei halua kertoa taklaajansa nimeä, sillä hänen mukaansa tilanteessa ei ollut mitään sääntöjen vastaista. Tilanne oli hyökkääjän mielestä niin tavallinen, että kyseisiä taklauksia tapahtuu jokaisessa jääkiekko-ottelussa monia.

– En missään nimessä halua kohua. Tilanteessa ei ollut mitään väärää tai mitään, mikä ei kuuluisi peliin. Huonojen sattumusten summa ja tällä kertaa kävi näin. Kaikki pelaajat tietävät, että kaukalossa voi sattua yhtä ja toista.

– Joskus tällaisessa tilanteessa voi käydä paljon huonomminkin. Olen todella onnellinen, että esimerkiksi jalat toimivat.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Kipu haittaa yöunia

Komulainen syö voimakkaita särkylääkkeitä, sillä vasen käsi ja hermovaurio aiheuttavat paljon kipuja. Vamma vaikuttaa fyysisesti ja henkisesti.

– Kun kättä yrittää kuntouttaa tai tehdä jotakin, tulee voimakkaita kipuja ja yöunet lähtevät nopeasti.

165-senttisen taskuraketin kuntoutus on kesken. Hermon paranemiselle ei voida antaa toipumisennustetta, sillä se paranee hitaasti omassa tahdissaan. Vasemman käden lihaksia Komulainen sen sijaan kuntouttaa parhaansa mukaan.

– Jos kättä ei käytä, se alkaa surkastua. Niin kävi alussa. Nyt olen tehnyt enemmän ja pyrkinyt ottamaan kättä mukaan. Kipuja vastaan pitää tehdä ja välillä rauhoittaa, että saa nukuttua.

Komulainen ei päässyt ensimmäisinä kuukausina juurikaan asunnostaan ulos. Nyt hän kuitenkin tekee arkisia asioita. Hyökkäjään toiveena on päästä kivuista ja lääkkeistä eroon, jotta arki ja nukkuminen sujuisivat paremmin.

– Nyt olen alkanut menemään ja tekemään, mikä on hyvä asia. Huonojakin päiviä on toki paljon.

Pelaaminen täysin toissijaista

Komulainen on ollut seitsemän ja puoli kuukautta loukkaantuneena. Hyökkääjä on käynyt toisinaan jäähallilla tapaamassa joukkuetovereitaan, siellä hänet otetaan mukaan toimintaan myös toipilaana.

– Tuntuu kivalta, kun sanotaan, että kuulun osana joukkueeseen. On se turva, että voin mennä hallille, jos siltä tuntuu.

Jäähallilla toimetta oleminen on silti hankalaa. Uuden kauden alun katsominen sivusta on raskasta ja uutta.

– Minulle on hankala paikka lähteä sinne. Haluan mennä hallille enemmänkin silloin, kun pystyn oikeasti pelaamaan ja jatkamaan treenejä.

Hyökkääjä on pysynyt kuntoutuksen keskellä positiivisena, koska kokee olleensa vain huonon tuurin kohteena. Tyttöystävä, perhe ja ystävät ovat olleet tukena alusta asti. Läheiset ovat myös kannustaneet keksimään uutta tekemistä kuntoutuksen ohelle.

– Olen oppinut arvostamaan entistä enemmän, miten tärkeitä läheiset ovat tällaisissa tilanteissa. Nyt pitäisi keksiä jotakin tekemistä. Jos sitä ei ole, jämähtää paikalleen, eikä saa mitään aikaan. Kun nousee aamulla ja alkaa tekemään jotain, saa päivästä paremmin kiinni.

– On toki aika rajallista, mitä pystyn tekemään. Toisessa kädessä ei ole niin paljon toimintaa, että pystyisin tekemään mitä tahansa.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Tällä hetkellä tietoa Komulaisen uran jatkosta ei ole. Hän sanoi Sportin videolla, ettei usko pelaavansa ainakaan vuoden 2018 aikana.

Komulainen luuli kuntoutuksen alussa palaavansa pian kaukaloon. Nyt hän ei edes mieti peliuran jatkoa, sillä kädessä ei ole tapahtunut merkittävää parannusta.

– On turhanpäiväistä miettiä pelaamista. Keskityn peruselämään, että saan oman arjen kuntoon. Peliajatukset ovat niin toissijaisia.

Komulainen on pelannut urallaan kuusi kautta Oulun Kärpissä. Nyt alkava kausi olisi ollut neljäs Sportissa. Viime kaudella hyökkääjä teki 40 ottelussa tehot 2+17. Komulainen voitti Suomen mestaruuden Kärpissä keväällä 2014.

Lue myös:

    Uusimmat