Harmitonta vai vaarallista? Näin arkiset teot vaikuttavat terveyteen

Milloin arkinen laiskuus ja oikaisut vaarantavat terveyden, milloin taas voi huoletta olla vähän leväperäisempi? Lue RealSimple-verkkosivuston kokoamat, asiantuntijoiden antamat neuvot.

Riskiarvio on yhdestä viiteen. Yksi tarkoittaa ”ei huolta” ja viisi ”todellisia seurauksia”.

Piilolinssien käyttäminen suositeltua pidempään

Riskiarvio: 5

Olivatpa piilolinssit tarkoitettu pidettäviksi yhden päivän tai kuukauden ajan, käyttöaikaa ei pidä pitkittää. Linsseihin ja linssikoteloihin kerääntyy bakteereita ja proteiinia silloinkin, kun ne puhdistaa asianmukaisesti. Jos piilolinssejä käyttää yli tarkoitetun ajan, lievimmillään seurauksena voi olla silmien ärtymistä. Tällöin on siirryttävä käyttämään silmälaseja, kunnes silmät ovat toipuneet. Pahimmillaan ylipitkästä käytöstä voi seurata haavainen sarvikalvotulehdus, joka voi heikentää näköä ja – joskin erittäin harvinaisissa tapauksissa – johtaa jopa sokeutumiseen.

Kun piilolinssit vaihtaa uusiin ohjeiden mukaan, näkee varmasti selvästi ja välttää ongelmat.

(Thomas Steinemann, silmätautiopin apulaisprofessori)

Puolison unilääkkeen ottaminen

Riskiarvio: 4

Kun kääntyilee ja vääntyilee saamatta unta, katse kumppanin unilääkkeisiin yöpöydällä saattaa herättää ajatuksen nopeasta ratkaisusta. Kannattaa silti mieluummin laskea lampaita, sillä sama pilleri, joka lähettää kumppanin turvallisesti unten maille, voi vaikuttaa itseen hyvin eri tavalla. Reseptiä kirjoittaessaan lääkärit ottavat huomioon ihmisen koko terveydentilan ja muut tämän mahdollisesti käyttämät lääkkeet. Jos ottaa jonkun toisen lääkkeitä, haitallisten sivuvaikutusten riski kasvaa.

Jos kärsit jatkuvasti nukahtamisongelmista, rajoita kofeiinin nauttimista ja kuuntele vaikka rauhoittavaa musiikkia ennen nukkumaan menoa. Mikäli ongelma ei poistu, hae apua lääkäriltä.

(Rick Kellerman, American Academy of Family Physicians -yhdistyksen puheenjohtaja)

Paljain jaloin kävely yleisissä suihkutiloissa

Riskiarvio: 2

On mahdollista, että kulkemalla paljain jaloin yleisissä suihkutiloissa saa epämiellyttävän matkamuiston, kuten jalka- tai kynsisienen. Mikäli jalkapohjassa on haavoja, myös virus voi tunkeutua läpi, mistä seurauksena voi olla syylä tai bakteeri-infektio. Suihkukenkiä siis kannattaa käyttää, mutta mikäli ne unohtuvat matkasta, ei treeniä tai leppoisaa käyntiä uimahallissa sentään tarvitse jättää väliin.

(Jane Andersen, podologi)

Antibioottikuurin lopettaminen kesken

Riskiarvio: 5

Kun lääkärin määräämiä antibiootteja on syönyt muutaman päivän, olo saattaa jo tuntua pirteämmältä, tervehtyneeltä ja valmiilta palaamaan töihin. Hienoa – mutta älä jätä viimeisiä pillereitä ottamatta. Jos lääkekuuria ei vie loppuun asti, joitakin bakteereita saattaa vielä olla jäljellä, ja ne voivat lisääntyä. Luota asiantuntijoiden näkemykseen siitä, kuinka paljon, kuinka usein ja kuinka pitkään pillereitä pitää syödä, jotta kaikki bakteerit kuolevat.

(Rick Kellerman, American Academy of Family Physicians -yhdistyksen puheenjohtaja)

Korvakorujen sovittaminen kaupassa

Riskiarvio: 1

Jos korvien rei’itykset ovat kokonaan parantuneet eikä niissä ole punoitusta tai haavoja, korvakorujen kokeilusta ei todennäköisesti seuraa mitään ongelmia. Uusien lävistysten läpi ei kuitenkaan tule laittaa mitään, mitä ei ole kunnolla putsattu alkoholilla tai peroksidilla – et voi tietää, onko korua viimeksi sovittaneella ihmisellä ollut myös parantumattomat lävistykset. Alle kuusi viikkoa sitten tehdyt lävistykset voivat sisältää eläviä ihosoluja, mätää tai jopa verta. Ne puolestaan saattavat kantaa mukanaan tarttuvia viruksia.

(Kelly M. Cordoro, ihotautiopin opettaja, Kalifornian yliopisto)

Pesemättömien kasvisten syöminen

Riskiarvio: 5

Omena voi näyttää herkulliselta, mutta sitä ei kannata puraista ennen pesemistä. Muuten saattaa nielaista mukana bakteereja sisältävää multaa, lintujen ulosteita tai hyönteisten jäänteitä. Seurauksena voi olla jopa salmonella tai kampylobakteeri, jotka aiheuttavat kuumetta, ripulia ja vatsakipuja. Pese siis hedelmät ja vihannekset aina ennen syömistä, olivat ne luomua tai ei.

(Sam Beattie, elintarviketurvallisuuden asiantuntija, Iowa State University)

Yhden ehkäisypillerin unohtaminen

Riskiarvio: 1

Olet luultavasti turvallisilla vesillä. Mutta heti kun muistat, ota unohtunut pilleri – vaikka se tarkoittaisi, että joudut ottamaan seuraavana päivänä kaksi pilleriä samaan aikaan. Kunhan syöt pillereitä muuten tunnollisesti koko laatan ajan, suoja säilyy. Pillerin ottamisesta myöhässä saattaa seurata finnejä tai hieman pahoinvointia. Jos unohtaa kaksi pilleriä putkeen tai useampia yhden kierroksen aikana, tulee käyttää lisäehkäisyä.

(Vanessa Cullins, Planned Parenthood Federation of America)

Lähde: Realsimple.com

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat