11 pahaa tapaa, joista lääkärit kehottavat luopumaan

Nämä pienet asiat arjessa voivat vaikuttaa isosti, jos et muuta käytöstäsi ajoissa. Asiantuntijat kertovat, miksi.

1. Virtsan pidättäminen

Pissahädän iskiessä on syytä etsiä vessa. Virtsan pidättäminen altistaa virtsarakon kasvualustaksi bakteereille ja pahimmillaan tulehdukset voivat levitä munuaisiin saakka.

Montefiore Medical Groupin lääketieteellinen johtaja Asif Ansari varoittaa pidättämisen riskeeraavan virtsarakon, munuaiset, aiheuttavan tulehduksia eturauhasessa ja pahimmassa tapauksessa aiheuttavan ylivuotoinkontinenssin. Se on tila, jossa pissahätä vaivaa koko ajan, mutta vessassa käydessä rakko tyhjenee vain tipoittain. Muutenkin tulee huolehtia, että päivän aikana vessassa tulee käytyä neljästä seitsemään kertaa. Vähempi voi kieliä siitä, ettei keho ole saanut tarpeeksi nestettä.

2. Liiallinen purkan jauhaminen

Leuka voi joutua liian koville, jos purkan jauhaminen on jatkuvaa. Purukumin alituinen pureskelu voi itseasiassa aiheuttaa leukaperiin jopa niveltulehduksen ja kipuilla.

Purukumin pureminen altistaa myös vatsavaivoille, jos jauhamisen aikana nielee liikaa ilmaa.

3. Kynsien pureskelu

Kynsien pureskelu aiheuttaa tuhoa kynsille, mutta voi aiheuttaa tulehduksia myös ympäröivään ihoon.

– Sitä kautta virukset voivat päästä aiheuttamaan tulehduksia jopa ylähengitysteissä, Ansari varoittaa.

Kynsien pureskeluun liittyy myös psykologisia syitä, joiden takia siihen pitää puuttua. Kanadalaisen tutkimuksen mukaan tylsistyminen ja pettymykset aiheuttavat kynsien pureskelua.

4. Hampaiden hoitamisen laiminlyönti

McGovernin lääketieteellisessä opettava Grant Fowler varoittaa huonon hampaiden hoidon aiheuttavan tulehduksia ja olevan syynä jopa sydänsairauksien synnyssä.

Tutkimukset ovat vasta alkuvaiheessa, mutta linkki on löydetty. Clevelandin klinikan mukaan suusta löytyvä bakteeri voi siirtyä verenkiertoon aiheuttaen siellä tulehduksia. Hampaiden pesu kaksi kertaa päivässä, suuveden käyttö ja säännölliset hammaslääkärivierailut minimoivat riskit.

5. Näytön tuijottaminen

Lääkäri muistuttaa kirkkaiden näyttöjen vaikuttavan haitallisesti myös unen laatuun, joten iltaisin ruutuvapaa aika tekee hyvää.

– Ruudun tuijottaminen pitkiä aikoja kerrallaan voi aiheuttaa jopa verkkokalvon vaurioita, Ansari kertoo.

6. Istuminen

Istuminen on yhteydessä ylipainoon, diabetekseen ja korkeaan verenpaineeseen. Jalkojen ristiminen voi aiheuttaa puutumista, mutta Ansari pitää oiretta vain väliaikaisena. Apuna voi kuitenkin käyttää pientä kävelyä läpi päivän. Istuessa on muistettava hyvä ryhti.

– Selän lihakset eivät jumitu, jos istut kunnolla ja suorassa, polvet 90 asteen kulmassa ja jalkapohjat lattiassa, Ansari neuvoo.

7. Huono ryhti

Pään paino muuhun kehoon verrattuna aiheuttaa sen, että niskakivut pahenevat, jos normaali asento on aina eteenpäin nojaava. Sen lisäksi huono ryhti voi vaikuttaa ruoansulatukseen ja aiheuttaa jopa ummetusta.

Ansarin mukaan huonoryhtiset ihmiset altistuvat jopa masennukselle helpommin.

8. Liian painavan laukun kantaminen

Jos tavaraa on paljon ja se painaa, se kannattaa pakata reppuun.

– Toisella olkapäällä roikkuva painava kassi voi aiheuttaa jopa käsien puutumista, kun paino kohdistuu hermoihin väärin, Pittsburgin yliopiston lääketieteellisen johtaja Jeannette South-Paul.

Jännittävää kyllä, miehillä selkäkipuja voi aiheuttaa niinkin pieni esine kuin takataskuun laitettu lompakko.

9. Korkokenkien käyttäminen

– Meitä ei ole tehty kävelemään korkokengissä. Huonot kengät altistavat naiset vaivaisenluulle, akilleen kantapään kiristymiselle ja muille sen kaltaisille ongelmille, South-Paul sanoo.

Korkokenkien lisäksi ongelmia aiheuttavat varvassandaalit ja muut kengät, joista jalkatuki puuttuu täysin. Huonojen kenkien vaikutus ylettyy koko kehoon ja voi muuttaa jopa kävelytapaa. Varsinkin treenatessa oikeanlaiset kengät ovat edellytys.

10. Huolimaton aurinkorasvan levittäminen

Auringolta suojautuminen on kaikille jo tuttua, mutta nopea levitys ei aina aja asiaa. Rasvaa pitäisi muistaa levittää myös esimerkiksi varpaiden väleihin. Korvat on tärkeä suojata hyvin, sillä ne ovat kolmanneksi yleisin ihosyövän alue. Muita huomioitavia ihoalueita ovat esimerkiksi silmäluomet, huulet ja niska. Eikä rasvan lisäämistä saa missään tapauksessa unohtaa.

– Suurin ongelma on se, että unohdetaan lisätä aurinkorasvaa sen jälkeen, kun on käyty vedessä, South-Paul varoittaa.

11. Huono unirytmi

Laadukas ja säännöllinen uni ovat kehon vaatimuksia sille, että se toimii moitteettomasti.

– Ongelmallisia ovat epäsäännölliset nukkumaanmenoajat, television äärelle nukahtelu, alkoholin ja kahvin käyttö rentoutumistarkoitukseen tai kova treeni myöhään illalla, South-Paul luettelee.

Torkuttaminen ei myöskään ole hyväksi keholle, joka kaipaa ennen kaikkea syvää unta saadakseen tarpeeksi lepoa.  

***

Mindfulness-kouluttaja Rasmus Hougaard kertoo, tulisiko haaveilemisesta luopua kokonaan ja miksi haaveileminen voi olla ihmiselle haitaksi.

1:03

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja