Mainos

Harmia nyt, iloa tulevaisuudessa – tietyllä luonteenpiirteellä varustetut lapset tienaavat paremmin aikuisena

Uusi tutkimus kääntää perinteiset kasvatusneuvot päälaelleen. Perinteiset hyveet eivät nimittäin auta, jos haluat lapsesi tienaavan hyvin tulevaisuudessa. 

Toisten ihmisten huomioonottaminen ja sääntöjen kunnioittaminen ovat asioita, joita moni vanhempi opettaa lapselleen jo varhaisessa vaiheessa. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että nämä eivät ole parhaita neuvoja silloin, kun haluat lapsesi menestyvän työelämässä.

Tutkimus seurasi henkilöitä 40 vuotta

Developmental Psychology -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa seurattiin 3000 kuudesluokkalaista vuodesta 1968 vuoteen 2008 saakka.

Neljäkymmentä vuotta kestäneessä tutkimuksessa tutkittiin mahdollisia piirteitä, joiden avulla lapsen uravaihtoehto voitaisiin ennustaa. Ominaisuuksien lisäksi tutkimuksessa otettiin huomioon vanhempien sosioekonominen asema, akateemiset saavutukset ja päivittäiset tottumukset. Myös opettajia pyydettiin arvioimaan lasten halua oppia. 

Tutkijoiden yllätykseksi esille nousi yksi ominaisuus, joka erityisesti korreloi hyvien palkkatulojen kanssa.

Syyt menestyksen taustalla ovat vielä epäselviä

Monelle ei varmaankaan tule yllätyksenä, että vastuulliset ja ahkerat koululaiset menestyivät myös tulevaisuudessa. Yllättävämpää on kuitenkin se, että tottelemattomuus nousi tutkimuksessa ominaisuudeksi, josta tutkijat katsoivat olevan erityistä hyötyä lapsen tulevaisuuden suhteen. 

Tutkimuksessa selvisi, että sääntöihin sopeutumattomat ihmiset puolustavat itseään ja näkemyksiään muita paremmin. Näistä ominaisuuksista on hyötyä esimerkiksi palkkaneuvotteluissa. Niin sanotusti kapinalliset ihmiset ovat myös suorapuheisia ja valmiita nousemaan huipulle hinnalla millä hyvänsä

Tutkijat muistuttavat, että syyt juuri tämän ominaisuuden esille nousemisesta ovat kuitenkin vielä melko epäselviä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.