Mainos

Harmaasta taloudesta sittenkin eroon?

Työ rakennusteollisuuden harmaan talouden vähentämiseksi kantaa hedelmää. Kokonaispalkkakertymä kasvoi viime vuoden, vaikka työntekijöiden määrä on laskussa. 

Työntekijöiden verotunnistepakko, joka astui voimaan vuonna 2013, näkyy työllisten määrän vähentymisenä. Mutta vuonna 2012 romahtanut kokonaispalkkakertymä näyttää nyt kasvavan. Kasvua kertyi viime vuonna 2,6%. Samaan aikaan työntekijöiden määrä tipahti yli 4%. 

– Tämä on selvästi merkki siitä, että kaikki asianmukaiset velvoitteet ja palkat on hoidettu kuntoon. Näyttää siltä, että lainsäädäntö on mennyt oikeaan suuntaan, sanoo tarkastaja Jari Nykänen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Uskoa valvonnan toimivuuteen löytyy myös muilta kuin valvojilta.

– Alalla ja veroviranomaisten keskuudessa muuta selitystä tästä ei ole löydetty kuin se, että pimeää taloutta on siirtynyt verotuksen piiriin eli harmaa talous on vähentynyt ja se on tietenkin erittäin myönteinen asia rakennusalalla, sanoo rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Nykäsen mukaan valvontaa pitää lisätä entisestään. Rakennusliitossa nähdään, että valvonta paranee nykyisestä. 

- Verottaja tulevaisuudessa entistä paremmat tiedot rakennusurakoinnista. Kuukausittaisten urakkailmoitusten toimittaminen paranee, jatkaa Harjuniemi.

Verotunnistepakko tarkoittaa sitä, että kaikilla rakennustyömailla työskentelevillä on oltava näkyvissä henkilötunniste, johon on merkitty veronumero. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.