Mainos

Harjoittelijan kuolema paljasti puutteet viranomaisohjeissa

Kyseessä oli tapaus, jossa varastosta kaatuneena löytynyt työharjoittelija kuoli aivoverenvuoroon. Tapaus sattui toissa vuoden helmikuussa.

Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio katsoo, että päihtyneen hoidon tarpeen arviointia koskevia hätäkeskusten ja poliisin ohjeita on täsmennettävä.

Puutteet paljastuivat, kun oikeusasiamies tutki Pirkanmaan hätäkeskuspäivystäjien ja Tampereen poliisilaitoksen poliisien menettelyä koskevaa kantelua. Kysymyksessä oli tapaus, jossa päihtyneenä löytynyt työharjoittelija kuoli aivoverenvuotoon.

Kierrätyskeskuksen työntekijä löysi toissa vuoden helmikuussa varastosta harjoittelijan, joka oli kaatunut polkupyörien sekaan eikä päässyt omin voimin ylös.

Hätäkeskus sai tietää, että harjoittelija oli humalassa ja lähetti paikalle ambulanssin sijasta poliisipartion.

Poliisit esittivät harjoittelijalle kysymyksiä, joihin tämä vastasi loogisesti mutta kangerrellen. Puhallutus osoitti kahden promillen humalan.

Poliisit suostuivat kantelun mukaan harjoittelijan pyyntöön, ettei häntä kuskattaisi putkaan. Sukulainen oli tulossa hakemaan häntä.

Harjoittelija kuoli sairaalassa

Kantelun mukaan poliisit olivat kuitenkin tässä yhteydessä ilmoittaneet, että toinen soitto hätäkeskukseen veisi putkaan. Kun omainen tuli paikalle, harjoittelijan jalat eivät kantaneet ja toinen käsi oli tunnoton.

Hätäkeskukseen otetun uuden puhelun jälkeen paikalle saapui ambulanssi. Harjoittelija meni sairaalassa tajuttomaksi ja kuoli puolitoista vuorokautta myöhemmin.

Paunio katsoo, että paikalle olisi ollut perusteltua lähettää sairasauto jo ensimmäisen hätäkeskusilmoituksen jälkeen. Mahdollisia halvausoireita hätäkeskus tiedusteli hänen mukaansa vasta toisen puhelun yhteydessä.

Paunio pitää välttämättömänä, että kaikkien hätäkeskusten käytössä on terveydenhuollon viranomaisten antamat ohjeet päihtyneen terveydellisen riskin arvioinnista.

Lisäksi sisäministeriön ohjetta päihtyneen käsittelystä täytyy täsmentää siltä osin kuin se koskee päihtyneen sairaustilan arviointia. Paunio ei katso poliisien toimineen lainvastaiseksi.

Paunio on pyytänyt sosiaali- ja terveysministeriötä sekä sisäministeriötä ilmoittamaan maaliskuun loppuun mennessä, mihin toimiin ne ovat ryhtyneet ohjeissa havaittujen puutteiden korjaamiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.