Mainos

Hanna, 23, luuli vilustuneensa – oireiden taustalla olikin tappava sairaus

Diagnoosin parantumattomasta sairaudesta saanut nainen kertoo elävänsä elämää murehtimatta sitä hetkeä, kun se päättyy. 

Ruotsalainen Hanna Ignell oli juuri aloittamassa omaa elämäänsä uudessa kotikaupungissaan Oslossa, kun vakava sairaus alkoi ilmoitella itsestään. Parikymppinen nainen teki kahta työtä, sai ystäviä ja löysi rakkauden. Vaikka naisen elämä vaikutti ulkoisesti lähes täydelliseltä, sisäisesti kaikki ei ollut kunnossa, kertoo Expressen.

– Olin tuntenut itseni väsyneeksi ja voimattomaksi jo pidemmän aikaa, mutta sivuutin oireet ajatellen, että se oli vain tavallista syysflunssaa, Hanna kertoo pari vuotta sitten ilmaantuneista oireista.

Mutta tämä flunssa ei mennyt ohi. Naisen kunto heikentyi entisestään, ja pian jo pelkkä portaiden nousu tuotti hänelle ylitsepääsemättömiä vaikeuksia. Ystävän kannustamana kalpea ja sydämentykytyksistä kärsivä nainen varasi ajan lääkäriltä, jossa totuus naisen terveydentilasta paljastui.

– Veriarvoni olivat matalimmat, jotka he olivat koskaan nähneet. Heillä oli vaikeuksia ymmärtää, miten olin pystynyt työskentelemään täyspäiväisesti, nainen kertoo lääkärikäynnistä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Lukuisista testeistä ja tutkimuksista huolimatta lääkärit eivät saaneet selville syytä nuoren naisen vakaviin oireisiin, ja pikkuhiljaa veriarvojen parantuessa nainen kotiutettiin. Sairaalareissun jälkeen Hanna jatkoi töitään ja elämäänsä entiseen tapaan. Asiat olivat kuitenkin kaikkea muuta kuin normaalisti. 

"Elän elämääni odottamatta sen päättymistä"

Puoli vuotta ensimmäisen sairaalareissun jälkeen oireet kuitenkin palasivat, ja lääkärit totesivat hänen veriarvojensa romahtaneen jälleen. Keväällä 2016 Hanna joutui jälleen sairaalahoitoon yskittyään kolmen viikon ajan verta.

Viimein lääkärit onnistuivat löytämään syyn naisen vakaviin oireisiin. Hannalle diagnosoitiin äärimmäisen harvinainen keuhkosairaus, idiopaattinen pulmonaalinen hemosideroosi, jota sairastaa vain noin yksi ihminen neljästä miljoonasta.

Sairauteen ei ole olemassa parannuskeinoa, mutta sen oireita voidaan helpottaa. Fyysisten oireiden lisäksi sairaudesta tekee raskaan myös tieto siitä, että se johtaa kuolemaan yhdessä tapauksessa kolmesta. Vaikka sairauden hyväksyminen on ollut Hannalle vaikeaa, sen kanssa on ollut vain pakko tulla toimeen.

– Minulla on edelleen unelmia, mutta ne ovat erilaisia kuin muutama vuosi sitten. Voin kuolla minä hetkenä hyvänsä, mutta niinhän kaikki meistä voivat. Elän elämääni odottamatta sen päättymistä, Hanna toteaa.

Lähde: Expressen 

Sairaalle vertaistuen merkitys voi olla todella suuri. Katso videolta Suvin ja Kirsin tarina.

3:57

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.