Hän sytytti Ruotsin mellakat: Äärioikeistolainen Koraaneja polttava asianajaja Rasmus Paludan on tuomittu sananvapausrikoksista

2:19
Uutislähetys: Ruotsissa mellakat jatkuivat jo neljättä päivää. Katso videot levottomuuksista.

Väkivaltaisuudet ovat ravistelleet useita ruotsalaisia kaupunkeja viime päivinä. Lauantaina mellakointi alkoi, kun Malmön laitamille kokoontui ihmisiä vastustamaan tanskalaisen äärioikeistolaisen Rasmus Paludanin mielenilmausta. Kyseessä oli jo kolmas peräkkäinen päivä, kun mielenosoitukset yltyvät mellakoiksi Paludanin tapahtumien yhteydessä.

Tänään Linköpingissä ja Norrköpingissä on mellakoitu, vaikka mielenilmauksia paikkakunnille kaavaillutta Paludania ei näkynyt. Poliisin lehdistöpäällikön Johnny Gustavssonin mukaan Linköpingin Skäggetorpissa ihmiset ovat heittäneet kiviä ja jonkinlaisen palopommin poliisia kohti. Gustavssonin mukaan alueella liikkuu muutamien satojen ihmisten ryhmä.

Norrköpingin Navestadissa on sytytetty tuleen useita autoja. Poliisi on ampunut alueella varoituslaukauksia. Poliisin tiedottaja Åsa Willsund kertoo Norrköpings Tidningarille, että poliisia ja poliisiautoja kohti on heitelty kiviä. Lehden mukaan naamioituneet miehet ovat hajottaneet suuria määriä katukiviä.

Perusti oman puolueen

Rasmus Paludan johtaa perustamaansa äärioikeistolaista Stram Kurs -puoluetta Tanskassa. Paludan perusti puolueen vuonna 2017, kun hän ei lausuntojensa vuoksi ollut enää tervetullut Nye Borgerlige -puolueeseen, johon hän oli liittynyt samana vuonna.

Poliittisen uransa hän aloitti vuonna 2003, jolloin hän liittyi sosiaaliliberaalin Radikale Venstre -puolueen nuorisosiipeen.

Paludan on syntynyt vuonna 1982, ja hän varttui kolmen lapsen sisarusparven vanhimmaisena. Hän opiskeli asianajajaksi Kööpenhaminan yliopistossa ja perusti myöhemmin oman asianajotoimistonsa.

Rasististen lausuntojensa vuoksi Paludan on tuomittu kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Paludanin tapoihin kuuluu polttaa muslimien pyhän kirjan Koraanin kopioita julkisilla paikoilla ja yleensä alueilla, joilla asuu paljon muslimeja.

Mellakointia jo monta päivää

Lauantaina Paludanin oli tarkoitus järjestää tapahtuma Landskronassa, mutta muutamaa tuntia ennen tapahtuman alkua poliisi ilmoitti, että tapahtuma on siirretty Malmön laitamille.

Mellakointia oli lauantaina sekä Landskronassa että Malmössä.

Torstaina mellakoitiin Linköpingissä ja Norrköpingissä, perjantaina Tukholmassa ja Örebrossa. Örebrossa 12 poliisia loukkaantui ja useita poliisiautoja sytytettiin tuleen. Myös torstaina poliiseja loukkaantui.

Useita ihmisiä epäillään rikoksista mellakoinnin yhteydessä.

0:27
Katso videolta, miltä mellakassa näytti.

Loput mielenosoitukset peruttiin

Tänään Paludan kirjoitti puolueensa verkkosivuilla, että aikoo osoittaa mieltään Linköpingissä keskipäivällä ja Norrköpingissä iltapäivällä.

Kaupunkeihin suunnitellut mielenosoitukset peruttiin puhjenneiden väkivaltaisten mellakoiden vuoksi, eikä poliisi ole antanut lupaa uusille mielenosoituksille.

–  Emme tarvitse lupaa, sillä poliisi ei suojele mielenosoituksia, vaikka niillä olisikin lupa, kirjoittaa Paludan.

Paludan on saanut luvan aiempiin mielenosoituksiin.

Puoliltapäivin poliisi kertoi, että tilanne oli rauhallinen eikä Paludanin tulosta näkynyt merkkejä.

Kaupunkiliikenteen bussiin heitettiin palava esine

Ruotsissa lauantainen mellakointi jatkui Malmössä pitkälle sunnuntain vastaiseen yöhön. Poliiseja heitettiin kivillä ja polttopulloilla, ja lisäksi kaupunkiliikenteen bussi sytytettiin tuleen heittämällä sisälle palava esine.

Yhtiön edustaja kertoi SVT:lle, että kuljettaja oli yrittänyt sammuttaa paloa, mutta ei ollut onnistunut, joten matkustajat oli evakuoitava. Yhtiön mukaan kukaan ei loukkaantunut iskussa.

Puolenyön jälkeen kaupungissa oli useita tuhopolttoja, kun roskakatoksia, roska-astioita ja autoja sytytettiin tuleen.

Puoli kolmen aikaan yöllä paikallista aikaa poliisi ilmoitti tilanteen olevan edelleen kaoottinen. Muutamaa tuntia myöhemmin poliisi tiedotti, että alueella liikkuu edelleen naamioituneita ihmisiä, jotka sytyttävät roska-astioita tuleen.

Sunnuntaiaamuna poliisin tiedottaja Kim Hild kertoi, että mellakoissa ei ollut loukkaantunut ihmisiä. Myöskään pidätyksiä ei ollut tehty.

6:26
Kun pyhä kirja palaa, seuraukset ovat rajut – näistä syistä Koraanin polttaminen synnytti mellakoita Ruotsissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja