Poliisi ampunut kolmea Ruotsin mellakoissa – poliisin mukaan kyse kimmokkeista

2:19
Uutislähetys: Ruotsissa mellakat jatkuivat jo neljättä päivää. Katso videot levottomuuksista.

Poliisi on ampunut ainakin kolmea henkilöä mellakoinniksi äityneissä mielenosoituksissa Ruotsin Norrköpingissä.

Paikallinen poliisi kertoo sivuillaan, että poliisi oli ampunut useita varoituslaukauksia ja kolme henkilöä vaikuttaa saaneen osumia. Heitä hoidetaan sairaalassa ja heidät on pidätetty rikoksesta epäiltynä. Poliisin käsityksen mukaan osumat ovat syntyneet varoituslaukausten aiheuttamista kimmokkeista, eivätkä vammat olleet poliisin mukaan vakavia.

Poliisin tiedottajan Johnny Gustavssonin mukaan poliisit eivät ampuneet ihmisiä kohti, vaan kyse oli kimmonneista luodeista.

–  Tapahtunutta selvitetään, mutta kyse oli yleensä ottaen siitä, että useat ihmiset painoivat tilanteessa poliisien päälle ja heidän oli pakko ottaa esiin virka-aseensa. Tilanne oli vakava, Gustavsson sanoi uutistoimisto TT:lle.

Poliisi kertoi aiemmin sivuillaan, että paikalla on ammuttu varoituslaukauksia poliisia vastaan tehdyn hyökkäyksen johdosta. Ampumisen seurauksena yhtä miestä olisi osunut jalkaan, ja hänet on viety sairaalahoitoon. Poliisi kertoo tutkivansa tapauksen, kertoen, että kyseiset poliisit on vedetty tehtävästä.

Paikallisen poliisin mukaan alueella on palanut auto ja autonrengas. Mellakkaan arvioidaan osallistuneen noin 150 henkeä. Paikalla on otettu kiinni mellakoinnista epäiltyjä.

Samanlaisia levottomuuksia nähtiin Linköpingissä.

Kello seitsemältä paikallista aikaa poliisi kertoo, että tilanne on alueella rauhoittanut, eikä kiviä enää heitellä. Poliisi kuitenkin aikoo pysytellä alueella yön ajan. Aiemmin illalla poliisin tiedottaja kertoi SVT:lle, että poliisi pyrkii yhä hillitsemään suurta, väkivallalle hyvin alttiiksi kuvailtua väkijoukkoa. 

Mielenilmaukset ovat jatkuneet Ruotsissa sen jälkeen, kun tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan on mielenilmauksissaan ainakin uhannut polttaa Koraaneja. Lopulta Paludania ei kuitenkaan nähty Linköpingissä tai Norrköpingissä: hän ilmoitti iltapäivällä Facebook-sivuillaan, että oli päättänyt perua mielenilmauksensa. Paludanin mukaan syynä oli, ettei poliisi olisi pystynyt suojelemaan häntä mahdollisilta väkivaltaisuuksilta.

Bluffasiko Paludan?

Poliisi epäilee, ettei Paludan koskaan aikonutkaan saapua paikalle. Ennen Paludanin Facebook-kirjoitusta poliisi julkaisi nettisivuillaan tiedotteen, jossa arveltiin, ettei Linköpingin kokoontuminen toteudu eikä sitä ollut oikeasti tarkoituskaan toteuttaa.

Tiedottaja Gustavsson sanoi ruotsalaismedialle, että tieto Paludanin väitetystä vierailusta vaikutti nostattaneen Linköpingissä "tietynlaista energiaa".

– Mellakoitsijat ovat tulleet osoittamaan vastustustaan ilman, että paikalla olisi ketään, jolle sitä osoittaa. Tässä tapauksessa poliisi on joutunut maalitauluksi, Gustavsson sanoi sanomalehti Aftonbladetille.

Linköpingissä ja Norrköpingissä oli Paludanin vierailuun liittyneitä mellakoita myös torstaina. Perjantaina mellakoita oli Tukholmassa ja Örebrossa, lauantaina Landskronassa ja Malmössä.

Mellakoissa on loukkaantunut useita poliiseja ja mielenosoittajia, ja useita ihmisiä on otettu kiinni rikoksista epäiltyinä.

Juttua ja otsikkoa päivitetty kello 19.45: Poliisi kertonut ruotsalaismedioille kolmea henkilöä ammutun.

Päivitetty 20.02: Poliisi vahvistanut kolmea ammutun

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja