Useita poliiseja loukkaantunut mellakassa Ruotsissa Örebrossa – poliisi ampunut varoituslaukauksen

Ainakin viisi poliisia on loukkaantunut mellakaksi muuttuneessa mielenosoituksessa Örebrossa Ruotsissa 0:27
Katso videolta, miltä mellakassa näytti.

Ruotsissa Örebrossa puhkesi illalla rajuja yhteenottoja mielenosoittajien ja poliisin välillä, kertoo muun muassa Ruotsin televisio SVT. Poliisin mukaan useita poliisiautoja on sytytetty tuleen ja ainakin viisi poliisia on loukkaantunut.

Poliisi kertoo, että paikalla olleet heittelivät kiviä ja pieniä ilotulitteita. 

Expressenin mukaan kymmenen poliisia ja Yleisradioyhtiö SVT:n mukaan yksi yksityishenkilö on loukkantunut illan tapahtumissa. Ainakin osa loukkaantumisita liittyi paikalla tapahtuneeseen kivien heittämiseen. Poliisi kertoo muun muassa poliisin saaneen kivestä osuman päähänsä.

Poliisi kertoi myös ampuneensa yhden varoituslaukauksen.

Tapahtumat laantuivat ennen seitsemää paikallista aikaa. Poliisi kertoo tutkivansa tapahtumia väkivaltaisena mellakkana.

Puistosta löytyi illan aikana myös kuula-ase ja suuri määrä kiviä, joita todennäköisesti käytettiin ihmisten hyökätessä poliisia vastaan.

Poliisin kanssa ottivat yhteen mielenosoittajat, jotka olivat saapuneet vastustamaan tanskalaisen äärioikeistopoliitikon Rasmus Paludanin tilaisuutta. Stram kurs -puoluetta johtava Paludan on saanut kyseenalaista mainetta muun muassa polttamalla Koraaneja.

Paludanilla oli lupa omalle tilaisuudelleen, mutta se peruttiin myöhemmin jo etukäteen alkaneiden levottomuuksien takia.

Paludan aiheutti hämminkiä jo aiemmin perjantaina Tukholman Rinkebyssä, missä hän esiintyi ja muun muassa poltti Koraanin. Paikalla syntyi tappeluita, ja poliiseja heiteltiin kivillä.

Levottomuuksilta ei vältytty myöskään torstaina Itä-Götanmaalla, missä tanskalainen ääripoliitikko niin ikään esiintyi osana Ruotsin-kiertuettaan.

Pääministeri tuomitsi väkivallan, mutta ei säästänyt tanskalaispoliitikkoakaan

Pääministeri Magdalena Andersson tuomitsi perjantai-iltana väkivallan poliisia ja muita kansalaisia kohtaan. Hän muistutti, että Ruotsissa saa esittää niin hyvän kuin huonon maun mukaisia mielipiteitä, eikä sen seurauksena pidä turvautua väkivaltaan.

Tanskalaisesta Paludanista Anderssonilla oli selvä käsitys:

– Hän haluaa nähdä juuri tällaisia väkivaltaisia reaktioita. Tavoite on kiihottaa ihmisiä toisiaan vastaan, Andersson kuvaili.

Pääministerin mukaan tähän syöttiin ei olisi syytä tarttua.

Juttua muokattu 15.4.2022 kello 23.14: Lisätty pääministerin kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat