Malmössä sytytettiin useita autoja tuleen – Ruotsin viranomaiset selvittävät Koraaneja toistavasti polttaneen oleskeluoikeutta

Poliisin mukaan on liian aikaista sanoa liittyvätkö tapahtumat aiempaan mellakointiin, joka puhkesi mielenosoituksessa, jossa poltettiin Koraania.

Ruotsin Malmössä on sytytetty eilen illalla tuleen useita autoja sekä jätepiste, kertoo poliisi. Tapahtumapaikalle Rosengårdin kaupunginosaan saapunutta poliisiajoneuvoa oli lisäksi heitetty kivillä.

– Kun saavuimme sinne, busseja heiteltiin kivillä. Se on nyt loppunut. Alueella liikkuu edelleen suuri määrä ihmisiä, mutta suurin osa seisoo ja katselee. Keskitymme nyt auttamaan tulipalojen sammuttajia, poliisin tiedottaja Patric Fors sanoo.

Aiemmin sunnuntaina Värnhemin kaupunginosassa puhkesi väkivaltainen mellakka mielenosoituksessa, jossa poltettiin Koraania. Kolme henkilöä otettiin kiinni mellakoinnin yhteydessä.

Mielenosoituksen oli järjestänyt aiemmista Koraanin polttamisistaan tunnettu Salwan Momika. Mielenosoituksessa oli paikalla noin 100–200 ihmistä.

Poliisin valvonnasta huolimatta tunnelma paikalla oli levoton. Koraania polttanutta Momikaa ja toista miestä heitettiin muun muassa kivillä ja pulloilla, kertoi uutistoimisto TT:n paikalla ollut kuvaaja. Useat ihmiset yrittivät myös päästä poliisien ohi.

Poliisi valvoo Rosengårdia lennokein

Forsin mukaan on liian aikaista sanoa liittyvätkö myöhemmät autojen polttamiset ja kivien heittäminen mellakkaan ja Koraanin polttamiseen.

Poliisi aloitti Rosengårdissa sunnuntai-iltana kameravalvonnan lennokeilla osittain Värnhemin tapauksen vuoksi. Kameravalvontapäätös astui voimaan sunnuntaina ennen iltaseitsemää ja on voimassa tiistaille iltayhteentoista asti.

Puoliltaöin maanantain vastaisena yönä alueella oli vielä paljon ihmisiä, mutta tunnelma oli rauhoittunut.

– Poliisin ja pelastuslaitoksen heittäminen kivillä on loppunut kokonaan, mutta paloja on vielä roskakoreissa ja useissa autoissa sekä jätepisteellä, kertoo poliisin tiedottaja Evelina Olsson.

Kenenkään ei kerrota loukkaantuneen.

Viranomaiset selvittävät Momikan oleskeluoikeutta

Momika on toistuvasti polttanut Koraaneja julkisesti Ruotsissa. Useat muslimimaat ovat tuominneet Ruotsin tempausten takia.

Momikan toiminta on osaltaan johtanut siihen, että Ruotsin turvallisuustilanne on heikentynyt dramaattisesti. Elokuussa Ruotsin terroriuhan tasoa nostettiin toiseksi korkeimmalle tasolle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2016.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT on kertonut Ruotsin maahanmuuttoviraston tutkivan Momikan oikeutta oleskella Ruotsissa.

SVT:n mukaan viranomaiset ovat esittäneet irakilaiselle Momikalle useita valokuvia hänen menneisyydestään Irakissa. Kuvissa Momika nähdään muun muassa poseeraamassa ase kädessä militanttiryhmän riveissä.

 

Lue myös:

    Uusimmat