Auto yritti ajaa mellakka-aidan läpi Ruotsissa, tv-kuvaajaa nakattiin kivellä – Koraanin-polttaja kiristi taas tunnelmia

Ruotsi toipuu yön mellakoista – 16 poliisia on loukkaantunut 1:28
Tältä mellakoissa Örebrossa on näyttänyt.

Ruotsissa mellakat tanskalaisen äärioikeistotoimija Rasmus Paludanin ympärillä ovat jatkuneet tänään, joskin näillä näkymin pienempimuotoisina kuin edellisinä päivinä.

Paludan on tunnettu muun muassa Koraanien polttamisesta. Paludanin järjestämät tapahtumat ovat aiheuttaneet vastamielenosoituksia, jotka ovat äityneet mellakoiksi.

Tänään hänen tapahtumansa oli määrä pitää Landskronassa, mutta poliisi siirsi sen turvallisuussyistä Malmöhön lähelle Juutinrauman siltaa.

Tapahtumassa heiteltiin poliisia kivillä ja lisäksi ainakin yksi yksityishenkilö sai kiven päähänsä. Myös kaksi autoa poltettiin tapahtumapaikan lähettyvillä. 

Tunnelma vaihteli rauhallisen ja kiivaan välillä. Yksi ajoi myös autolla Paludanin tapahtuman ja vastamielensoittajien välille pystytetyn aidan läpi. Auton kuljettaja pidätettiin.

Myös mielenosoittajia on pyrkinyt jalan aidan yli, ja poliisi on pidättänyt ainakin yhden heistä. Osallistujia oli poliisin mukaan paikalla noin 70–80.

Lisäksi aktivisti heitti kivellä Tanskan tv:n kuvaajaa, kertoo Ruotsin radio. Henkilö tutkittiin ambulanssissa.

Myös äärioikeistolainen Paludan sai poliisin mukaan kiven jalkaansa.

Mielenosoituksen oli määrä päättyä kello 21 Suomen aikaa ja sen jälkeen ihmiset alkoivatkin poistua paikalta, myös Paludan poistui. 

Levottomuuksia oli aiemmin myös alkuperäisessä tapahtumapaikassa Landskronassa. Mielenosoittajat polttivat lauantaina autonrenkaita ja roskiksia ja tukkivat liikennettä. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo, että paikalla otettujen kuvien perustella paikalla heiteltiin kiviä ja sytytettiin tulipaloja.

Tilanne on kuitenkin jo rauhoittunut Landskronassa. 

Aiemmissa mellakoissa useita poliiseja loukkaantui

Viimeaikaisten tapahtumien perusteella poliisilla on syytä varautua tilanteen kärjistymiseen. Poliisin mukaan tärkein tavoite on taata turvallisuus.

Ruotsin Örebrossa 12 poliisia ja yksi yksityishenkilö loukkaantui perjantaina poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa. Lisäksi neljä poliisiautoa sytytettiin tuleen. Poliisien vammat eivät poliisin tiedottajan mukaan ole hengenvaarallisia.

Poliisi tutkii Örebron tapahtumia väkivaltaisena mellakointina, mutta ketään ei ole vielä pidätetty.

Paludanin toimiin liittyen muuallakin Ruotsissa on ollut mellakointia tällä viikolla, ja ihmisiä on myös otettu kiinni.

Aiemmin Paludanin tapahtumaluvat evättiin

Poliisi olisi voinut perua tapahtuman luvan, ja alueellisen poliisin edustajan mukaan poliisi oli keskustellut asiasta, mutta päätyi siihen, ettei riittäviä perusteita perumiselle ollut.

Kun Paludan oli hakenut lupaa tapahtumien järjestämiselle eri puolilla Tukholmaa vuonna 2020, poliisi ei antanut lupia siksi, että tapahtumat nähtiin uhkana yleiselle turvallisuudelle ja järjestykselle. Nyt poliisi painottaa, että sanan- ja ilmaisunvapauden rajoittaminen vaatii erittäin painavia perusteita.

Juttua päivitetty 16.4. kello 20.29: Päivitetty uusilla tiedoilla. 

Lue myös:

    Uusimmat