Mainos

”Hän pelasti meidät savuavasta autosta, varmalta kuolemalta” – Sankari-Vesa riensi naisten avuksi epäröimättä

2:41

Maanantaina iltapäivällä tapahtui Helsingissä auto-onnettomuus, jonka uhrit Najma Hirsi ja Amina Mohamud jäivät loukkuun savuavaan autoon.

Paikalle osui sattumalta Vesa Ollila, joka sai ikkunan rikottuaan vedettyä Najman autosta. Hän ei kuitenkaan yrityksistä huolimatta saanut Aminaa pois, mutta paikalle hälytetty Pelastuslaitos onnistui vetämään myös kuljettajana toimineen Aminan autosta.

Molemmat naiset säästyivät lähes vahingoittumattomina, vaikka auto meni lunastukseen.

Tämä teki pelastettuihin naisiin ja heidän sukulaisiin suuren vaikutuksen, joten tänään Ollila palkittiin kahvilassa järjestetyssä tilaisuudessa kukkasin ja lahjakortilla.

Kuljettajana toiminut Najman äiti Amina ei muista tapahtumista oikeastaan mitään, koska tilanne oli niin järkyttävä ja pelottava.

– En muista oikeastaan mitään. Sekoitin hätäännyksissäni kaasun ja jarrun, kertoo ääni väristen onnettomuusautoa ajanut Amina Mohamud.

Auto törmäsi seinään

Amina oli kyyditsemässä kodinhoitajana työskentelevää tytärtään töihin, kun onnettomuus tapahtui.

Poliisin onnettomuusraportin mukaan auto oli tehnyt u-käännöksen Säterintiellä Pukinmäen Alepan kohdalla. Auto oli törmännyt liikennemerkkiin ja ajanut läheisen talon seinään.

– Kuljettaja oli ajanut automaattivaihteisella autolla ja jarrun sijaan painanut kaasua. Päihteillä ei ollut osuutta asiaan. Molemmat naiset olivat tajuissaan, kun heidät vietiin tarkastettavaksi sairaalaan. Tuntematon paikalta lähtenyt auttaja oli auttanut naiset pois autosta, vahvistaa komisario Patrik Karlsson Helsingin poliisista.

Kyydissä ollut tytär kertoo tilanteen olleen kuin elokuvista.

– Tilanne ei vaikuttanut todelliselta. Äitini ajoi liikennemerkin yli ja huusin hänelle jarruta. Hän ei kuitenkaan kyennyt liikuttamaan jalkaansa eikä tekemään mitään vaan painoi vaan kaasua.
Auto osui puiden oksiin ja peili lensi pois. 

– Seuraavaksi törmäsimme talon seinään ja viimeistään tässä vaiheessa olin varma, että nyt kuolemme. Auto kellahti kyljelleen ja ovet lukkiutuivat. Auto sisätila täyttyi savusta. Paniikissa yritin rikkoa ikkunaan ja loukkaisin käteni, mutta siinä tilanteessa en sitä edes huomannut, muistelee Hirsi.

Hirsi on yhä ollut päivittäin ihmeissään, että hän on yhä elossa.

– Tänäkin aamuna pyysin ystävääni nipistämään minua varmistaakseni, että olen elossa, paljastaa Hirsi.

2:34

Auttaja saapui paikalle

Vesa Ollila sattui paikalle sattumalta ja ryntäsi apuun epäröimättä.

– En miettinyt hetkeäkään, kun näin tilanteen. Yritin rikkoa nyrkeilläni ja potkia jaloillani ikkunaan. Lopulta onnistuin siinä ja sain vedettyä tyttären pois, mutta en äitiä.

– Loukkasin siinä käsiäni ja jalkojani ja pelastuslaitoksen sekä poliisin saavuttua paikalle lähdin läheiselle K-kaupalle hakemaan paperia verta vuotavaan käteen. Tämän kauppiaan avulla naiset sitten löysivät minut. He olivat laittaneet facebookiin etsintäpyynnön tuntemattomasta auttajasta. Kauppias tunnisti minut ja tässä olen, toteaa Ollila.

Entisenä YK-sotilaana Ollila kertoo auttavansa aina kaikkia.

Poliisi: Liukkaiden kelien vitsaus

Poliisin mukaan vastaavanlaisia tapauksia, joissa yllättävään tilanteen eteen joutunut autoilija tekee jotain väärää, tapahtuu erityisesti talvisin.

– Liukkailla keleillä yleinen paniikkitilanne on sellainen, että renkaiden sutiessa erityisesti kokemattomat kuljettajat saattavat jarrun sijaan painaa kaasun pohjaan. Näitä ulosajoja tulee paljon.

– Neuvoisin, että jos pitää auttaa autoon loukkuun jääneitä ihmisiä, niin helpoiten ikkunan saa rikki terävällä esineellä, kuten esimerkiksi kivellä. Ikkunat on rakennettu siten, että ne eivät mene onnettomuustilanteessa sirpaleiksi sisälle, jotta ihmiset eivät loukkaannu, opastaa Karlsson.

Naisten auton jäljistäkin voi päätellä, että törmäys on ollut raju:

Vesa auttaja sankari naiset aut2

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.