Hampaat saatu korjaamaan itsensä tutkimuksessa – vähentäisi paikkauksen tarvetta suuresti

Hampaat saadaan pian korjaamaan itse itsensä ilman keinotekoisia paikkausaineita, kirjoitetaan King’s College Londonin tutkijoiden uudessa tutkimuksessa.

Tutkijat ovat onnistuneet stimuloimaan hammasytimen kantasoluja niin, että ne tuottavat tarpeeksi hammasluuta eli dentiiniä suuriinkin reikiin, kirjoitetaan Scientific Report -lehden julkaisemassa tutkimuksessa.

Hammasydin tuottaa hammasluuta, joka suojaa sitä tulehduksilta, myös luonnollisesti ilman stimulaatiota.

Ongelma on, että mikäli hampaaseen tulee kunnon reikä ja hammasydintä tulee paljon esiin, se ei kykene tuottamaan hammasluuta tarpeeksi paikkaamaan reikää.

King’s College Londonin tutkijat ovat kuitenkin huomanneet, että jos hammasytimen kantasoluja stimuloi tideglusib-nimisellä molekyylillä, jota on käytetty aiemmin esimerkiksi Alzheimerin taudin hoidossa, hammasydin pystyy paikkaamaan itse suuretkin vauriot.

– Koska käytämme lääkettä, joka on jo testattu Alzheimerin hoidossa, se on mahdollista saada nopeasti klinikoille, toteaa tutkimuksen tekoon osallistunut professori Paul Sharpe.

Paikkoja parempi ratkaisu

Jos tutkimuksen tulokset valjastettaisiin Sharpen vision mukaan käyttöön, se vähentäisi keinotekoisten paikkojen tarvetta suuresti.

Tästä olisi hyötyä, koska hampaasta joudutaan paikatessa poistamaan vaurioitunut osa kokonaan. Jos tulehdus pahenee hampaassa paikkauksen jälkeen, hampaasta täytyy poistaa yhä suurempi osa ja joissain tilanteissa hammas joudutaan poistamaan kokonaan.

Jos hammas korjaisi itsensä, tällaista ongelmaa ei olisi. Paikkoja ei tarvitsisi myöskään enää uusia säännöllisin väliajoin.

– Tämä on täydellinen tapa hoitaa suuriakin vaurioita luonnollisesti, Sharpe kertoo.

Tutkimus toteutettiin hiirillä.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat